עשה לך רב

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/05/24 18:48 א באייר התשפד

שאלה

בס"ד.

שלום וברכה הרב.

רציתי לברר קצת בעזרת הרב, על המושג "עשה לך רב".

האם אפשר לא לעשות לך רב?

או שזאת חובה?

האם הבעיה לא לעשות לך רב היא חשש מלהקל תמיד ונפק"מ שמי שלא בהכרח מקל ולפעמים מחמיר יכול לא לעשות לו רב?

יתירה מכך, האם פוסקים הן בימינו והן לפני כן "עשו להם רב"?

האם לא נכון שפעם המ"ב או החתס וכו פעם הכריעו כך ופעם כך ולא תמיד כמו הרמבם וכו?

או שאולי לא קשה, ואכן לפוסקים ניתן לפסוק כפי הכרעתן אבל אדם פשוט צריך לעשות לו רב?

ולסיום.. פרקטית איך עושים זאת..

אפילו אם החלטתי שהרב מלמד שליטא יהיה הרב שלי הרי לא לכל ציור בהלכה אפשר להתייחס בספריו. ולא תמיד ככ פשוט להשיג את הרב ולשאול אותו..

אשמח אם הרב יתייחס לדבריי או לכל הפחות לשאלה מה יהיה אם בכלל יישום נכון של עשה לך רב..

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

הנושא החשוב שאתה דן בו מחייב כמובן ספר שלם.

אענה בראשי פרקים בלבד, ובמה שתרצה להרחיב - אשמח.

א. אין חובה לעשות רב. זו עצה של מסכת אבות. אולם זו עצה מצוינת, וכדאי מאוד מאוד לשמוע לה.

ב. הנושא אינו קשור לפסיקה להקל או להחמיר. הנושא הוא לעשות אדם שתפקידו למשוך אותך למעלה, לשקף דברים שמתחוללים בך, לפתוח לך שערים חדשים וכדו׳.

ג. אני מעריך שלכל אחד מהפוסקים שבימינו היה רב.

ד. ״עשה לך רב״ אינו מחייב ללכת אחרי רב אחד בכל נושא. כבר ההלכה אמרה ״הלכתא כרב באיסורי והלכתא כשמואל בדינא״. אבל יהיה זה לא נכון לבחור רב לפי אם הוא מקל דווקא (״רשע״) אם הוא מחמיר (״כסיל״). הפוסקים השונים, שכאמור לכולם היה רב, לא השתעבדו לו. הם צמחו בזכותו, המשיכו את מסורתו וכדו׳, אבל מורא ההלכה היה עליהם ולא מורא כפיפות או השתעבדות.

ה. עשה לך (לדוגמה) את הרב מלמד כרב, ולך בדרכו, ובמה שאינך יודע אתה עמדתו אז לא תלך לפי מה שהוא אמר.

כל טוב