שבועת השומרים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 10/05/24 12:03 ב באייר התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב.

בשיעור בכיתה שלי נגענו בנושא שבועת השומרים.

והרב הזכיר שלדעת הרא"ש (פרק המפקיד) והרמב"ם שהשבועה שאינה ברשותו היא העיקרית, והשבועות שלא פשע בה ולא שלח בה יד הן מתגלגלות עליה.

והביא נפקא מינה לעניין שיש שני עדים שמעידים שנגנבה ממנו, אז לא יצטרך להשבע את שני השבועות הנוספות.

בבקשה הרב תקן אותי אם אני טועה.

השאלה שלי היא, מה באמת בן אדם יכול לשלוח יד ולפשוע בשמירה ובגלל שהעידו שנגנבה ממנו לא יצטרך לשבע את שאר השבועות והוא יצא פטור מכל וכל?

תודה רבה

תשובה

שלום לך

כמובן שלא יצא פטור אלא להיפך

העדים מעיד שנגנבה ממנו ולכן הוא חייב !! ולא יכול להשבע שלא פשע בה שהרי יש עדים שפשע וגנב וכעת חייב.

השבועה שאינה ברשותו תועיל לפטור אותו מהחזרת החפץ שאינו ברשותו ואז יהיה חייב להחזיר את מחיר החפץ ולא את החפץ בעצמו.

בברכה ושבת שלום

דוד לוי