כשרות מכונת קפה ציבורית - כוסות רב פעמיות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/04/24 07:22 כו באדר ב'

שאלה

שלום.

בבתי קפה רבים קיים לעיתים מצב שבו אנשים מבקשים (מתוך דאגה לסביבה) שהקפה יוכן בכוס רב פעמית שהביאו איתם במקום בכוס חד פעמית. האם נוצרת בעיית כשרות במצב שבו הכוס נוגעת בחלקים חמים של מכונת הקפה?

תודה.

תשובה

שלום וברכה

אחד היסודות ההלכתיים המשמעותיים הוא דיני ספקות.

חז"ל לימדו אותנו, לאורך ההלכה כולה, כי יש לחשוש לאיסורים.

מאידך גיסא, הם לימדו אותנו כי גם לחששות יש גבולות, ואין גוזרין גזירה לגזירה וכדו'.

ועל כן, צריך לבדוק את רמת הספיקות, כמותן וכדו'.

בבקשה להשתמש בכוסות חד פעמיות יש הרבה מהן:

בדרך כלל הכוס עצמה אינה משמשת אלא לקפה; אפשר שאינה בת יומה; היא בכל מקרה לא כלי ראשון; ועוד ועוד.

ועל כן, הדבר מותר.

וכיוון שהדבר מותר, אם אכן הוא מועיל לאקולוגיה של העולם (יש סברות לכאן ולכאן) - הוא גם רצוי מאוד.

כל טוב ויישר כוח