שאלה בנוגע הבטחה לה׳

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/03/24 18:05 יד באדר ב'

שאלה

שלום רב,

אני גרה וגדלתי למשפחה חילונית, בזמן האחרון אני החלטתי שאני רוצה להתחזק והתחלתי בכל מיני מצוות קטנות, מדליקה מידי שבוע נרות, קידוש וגם שומרת שבת. בגלל הסביבה שלי הרבה פעמים שמירת השבת קשה לי מאוד ואף לא מתאפשרת (אירועים של נוכחות חובה בבית הספר שמתקיימים בסופש ועוד…)

לפני כמה ימים היה לי מבחן חשוב מאוד בבית הספר ובשעת לחץ קראתי לה׳ לעזרה אמרתי שאם יעזור לי אני מבטיחה לשמור את כל השבתות. לא יודעת מה חשבתי לעצמי… הלחץ גרם לי לא לחשוב.

על אף שאני רוצה מאוד לשמור את כל השבתות לא תמיד מתאפשר לי לעשות זאת בצורה מלאה בגלל הסביבה ואני מרגישה שבזמן הקרוב לא אוכל לעשות זאת בצורה מלאה.

הדבר מאוד מטריד אותי מאז. האם זה נחשב נדר? אני יכולה לבטל את ההבטחה או לעשות דברים אחרים כדי לכפר על כך?

תודה רבה ושבת שלום.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אם אמרת את ההבטחה בקול רם, זה סוג של נדר.

עקרונית, אפשר להתיר נדר, אבל אי אפשר להתיר חילול שבת כי ממילא כל יהודי מושבע, מעצם יהדותו לשמור את התורה והמצוות.

כל יהודי מחוייב בכל מצוות התורה גם בלי שיבטיח:;לשמור שבת, לשמור כשרות, להתפלל ולברך וכיו"ב.

לכן לא ניתן להתיר הבטחה שניתנה על שמירת מצוות.

תשתדלי, בלי פחד ובלי לחץ, לשמור שבת כפי כוחך ויכולתך.

מברך אותך שתזכי לקיים עוד מצוות לא בגלל פחד ודאגה אלא מתוך הבנה עמוקה שזו הדרך הנכונה לכל יהודי.