התנ״ך כטלפון שבור

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/03/24 17:27 י באדר ב'

שאלה

לפני שבועיים אירע אירוע מסויים בשכונתי.

הדעות חלוקות לגבי מה שקרה באמת למרות שהיו הרבה עדים לאירוע. לא ידעתי למי להאמין.

אז למה שאאמין לאירועים שקרו לפני 5784 שנה? הרי רוב הסיכויים שהגרסה השתנתנה ללא סוף במשך כל אותם אלפי שנים, לא?

תשובה

שלום וברכה

אתה בוודאי יכול שלא להאמין.

ואפשר כמובן גם שהגירסאות השתנו.

הן גם לא צריכות להשתנות, שהרי המקורות עצמם לפעמים מספרים בשתי צורות שונות את הסיפור עצמו - ראה לדוגמה את הדרך שבה מסופר סיפור המרגלים בפרשת שלח ובפרשת דברים, או את ההבדלים שבין ספר מלכים ובין ספר דברי הימים.

אם היינו מצפים מכתבי הקודש להיות ספרי היסטוריה, ולתאר את מה שאירע בקריטריונים היסטוריים מדעיים - אכן השאלה הייתה מאוד במקום.

אבל הסיפור ההיסטורי בכתבי הקודש לא נועד ללמד אותנו היסטוריה,

כי אם את עולם הרעיונות, המצוות והערכים שהמקרא מבקש ללמד דרך סיפורים.

ועל כן, אנחנו מוטרדים הרבה פחות מהסוגיה של שינוי גרסאות.

כל טוב