צום כיפור עם מגרנות

חדשות כיפה הרב דוד לוי 11/03/24 01:07 א באדר ב'

שאלה

הרב דניאל היקר.

אני פונה אליך בנושא רגיש שמעיק עלי כבר זמן רב. אני אישה דתיה. יום הכיפורים הוא היום המקודש והחשוב ביותר בשנה, והצום הוא חלק מרכזי בהוויה הרוחנית של היום הזה. עם זאת, אני סובלת כבר שנים רבות ממגרנות כרוניות וחמורות, שהיוו בעבר גם בעיית וורטיגו מטרידה.

צום יום הכיפורים גורם לי לסבל רב. המגרנות החריפות גורמות לי להקאות, סחרחורות חזקות ואף הובילו אותי בעבר למיון. לא רק ביום הצום עצמו אני סובלת, אלא גם שלושה ימים לאחר מכן, כשאני משותקת למיטה מחמת החולי.

מרגיש לי שמצב זה של סבל כזה עז עלול להוות פיקוח נפש, וזאת מבחינה פיזית וגם נפשית. ההשלכות מזיקות במיוחד מכיוון שהן מקשות עלי להתרכז בתפילה וביום עצמו.

לכן, אני פונה אלייך על מנת לדעת מה לעשות? האם מותר לי לשתות מעט מים ולאכול כמות קטנה של אוכל, כמו תמר, במידת הצורך כדי למנוע התפתחות של מגרנה חריפה? הדבר יאפשר לי לעבור את היום בכבוד ובהתרכזות ראויה, מבלי לשאת בסבל משמעותי.

אודה לך על התייחסותך

בברכה,

יעל לוי

תשובה

שלום לך,

בעייתך ידועה ומוכרת.

מגרנה היא סבל רב מאד, כמעט בל יתואר, אך עדין אינה מביאה לסכנת חיים.

לכן במצבך צריך לצום שהרי זו חובה מהתורה. ואפילו עם המחיר הוא לשכב במיטה כל יום הכיפורים +.

מותר לך ביום הכפורים לקחת תרופות ללא מים.

יש למגרנה תרופות שאם הן נלקחות בזמן , ואולי היום יש כבר תרופות מניעה לקחת יום קודם.

הקב"ה ימחל לכל עונותיך בצום גם ללא תפילה ורוממות רוח.

בהצלחה דוד לוי