שכן רע

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 29/01/24 08:16 יט בשבט התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לנו שכנים שהחליטו שהשטח המשותף הצמוד לדירה שלנו הוא שטח משחקים בשביל הילדים שלהם שמשחקים שם בפראות ובצעקות לרבות בשבת ובשעות המנוחה. המקום בעל תהודה גבוהה כך שהצלילים נשמעים בחזקה יתרה אצלנו בדירה. הדבר מאוד מפריע ביחוד בשבת ובעיקר גורם לגזל שינה בייחוד אצל תינוק. ועד הבית מעדיף לא להתערב (ההפרעה לא בקומה שלהם ואלו אינם נפגעים ישירות, למרות שאינם מסכימים עם השכן המפריע). שיחות והסברה עם השכנים המפריעים לא הועילו, להיפך, נראה שמאז אלו עושים דווקא על מנת למרר את חיינו: הבינו מהשיחה מה הכי מפריע וזה בדיוק מה שהם עושים כעת, ביתר שאת. אלו טוענים שזה שטח משותף שיש להם זכות לעשות מה שהם רוצים. יש לציין שכל פעם שניסו לדבר עמם על דבר מה שמפריע בשטח המשותף, אלו דווקא החמירו את ההתנהגות. יש לציין שאנו גרים בשכירות וקשה לעבור דירה באזור עקב היצע דל (ולהחליף אזור מגורים בארץ אומר לעקור ילדים ממוסדות הלימוד). בעל הבית ניסה לדבר עם השכנים וגם לו לא הקשיבו. כל המעורבים משפחות דתיות. כיצד להתמודד עם שכן רע שעושה מאמצים למרר את החיים?

תשובה

שלום וברכה

הלוואי וידעתי.

הלוואי וידעתי איך ניתן לפתור סכסוכי שכנים, ואיך ניתן להפוך לב אנשים שאינם מתחשבים באחרים - לטובה.

הייתי מקדיש לזה חלק מחיי, שהלוא ככל שניטיב לעשות ולהוסיף קשר טוב בין אנשים - כן יאיר העולם יותר, ואמונתנו היא שאף הקב״ה יאיר לנו, בשל היחסים הטובים שבין אדם לחבירו.

אולם כבר מתחילת התורה - פרשת קין והבל - אנו רואים שזה כלל לא פשוט.

נראה שהדרכים שהלכתם בהם - לא הצליחו.

אולי אולי כדאי לנסות דרך הפוכה:

״אם רעב שונאך - האכילהו לחם״.

כמה שזה קשה, אולי דווקא להכניס מתנה ליום הולדת של אחד הילדים, להזמין לקידוש, לעשות משהו חיובי שיתחיל לקשור את המשפחות.

ואז אפשר שההנעה לנהוג כשורה לא תנבע מלחץ שלכם כי אם מתוך הרצון הפנימי שלהם, המוסר והמצפון.

זה קשה; כלל לא בטוח שזה יצליח; כלל לא בטוח שזה אפשרי;

אבל אם כבר ניסיתם את כל הדרכים האחרות - למה לא גם את זו ?

אם תלכו בדרך זו, ואם אכן ישתנה דבר מה - אשמח אם תחזרו אלינו ותלמדו את כולנו.

ֿ

כל טוב ואור מאיר