משחק תחרותי כדוריד בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/01/24 08:42 יד בשבט התשפד

שאלה

משחק תחרותי כדוריד בשבת

הנכד שלי בן 12 שואל אותי: יש לנו משחק 'טורניר' בשבת בצהריים, באולם בית הספר. אני מגיע שלשם ברגל. הלבוש צנוע, טריקו עם שרוול ארוך, מכנס ארוך, הלבוש עבור כדוריד. אם יש צופים, אלה לא בתשלום. הוא שואל: מותר לי לשחק בשבת?

לעניות דעתי, לא! יכול להיות שהמאמן, השופט, הקבוצה השנייה, צופים, באים למשחק לא ברגל, ללא לשמור על קדושת השבת. כול אלה באים גם בשבילו, והוא גורם להם לחלל את השבת.

בבקשה, מה דעתו של כבוד הרב?

תודה רבה רבה! חג ט"ו בשבט שמח!

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הקשר בינך ובין הנכד, ועל השאלה החשובה הזו.

אחלק את תשובתי לשני חלקים:

משחק כדוריד וטורניר ספורט בשבת אינם מתאימים לשבת. עוד לפני שאלת חילול השבת הפרטי שנעשה על ידי הצופים, השחקנים, השופטים וכדו' - זה מנוגד למצוות "שבתון" ולהגדרת יום השבת. אשמח אם תקרא את המאמר על עובדין דחול באתר של ישיבת אורות שאול (https://www.ypt.co.il/4143), ואת המשמעות של "שבתון".

זו צריכה להיות העמדה העקרונית.

רובד אחר הוא הנכד שלך. כאן צריך זהירות גדולה יותר, כיוון שהדבר מאוד תלוי בהקשר החיים שבו הוא חי, בחברה, במשמעות של האיסור לגביו, באפשרות שהדבר דווקא יביא לנכונות שלו להתקדם באופן דתי, לאישיות שלו וכדו'. זה המקום שבו אתה צריך להפעיל שיקול דעת כמי שמכיר את הנכד, ולהפוך את כל הדיון לנושא חינוכי שיעצים את הקשר בינו ובין ההלכה.

כל טוב ויישר כוח