קטנוע מותאם לשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 24/01/24 08:44 יד בשבט התשפד

שאלה

קטנוע מותאם לשבת

יש קטנוע שמותאם לשבת, ז"א הפעלתו בשבת לא נעשית על ידי עבירה. בדרך כלל הוא משמש נכים שמתקשים ללכת.

שאלה: האם גם אנשים שלא נכים יכולים להשתמש בקטנוע זה בשבת ללא עבירה?

לעניות דעתי, כן! הקטנוע לא מציל חיים, אין הפעלתו בגדר פיקוח נפש עבור הנכים. לכן, גם יהודים שלא נכים יכולים להשתמש בקטנוע זה מותאם לשבת ללא עבירה.

בבקשה, מה דעתו של כבוד הרב?

תודה רבה רבה! חג ט"ו בשבט שמח!

תשובה

שלום וברכה

עמדת הפוסקים שאני מכיר היא הפוכה לחלוטין.

כדי להתאים אותו לשימוש בשבת יש צורך להשתמש בהיתרים שונים, שהם תקפים כאשר מדובר באנשים עם מגבלויות, ובחשיבות הגדולה לאפשר להם להיות חלק מהחברה, מהחיים ההלכתיים והדתיים וכדו'. היתרים אלה נעשו לא בגלל פיקוח נפש, אלא בגלל ההכרה הגדולה בחשיבות.

אולם אין שום מקום להתיר שימוש בקטנועים אלה למי שאינו נצרך להם, וכאמור - איני מכיר אף לא אחד שמתיר את הדבר.

כל טוב