שבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/01/24 15:59 יא בשבט התשפד

שאלה

שלום הרב,

יש לי תחום עניין בחיי וזה איסוף אבנים יפות/מעניינות וחקירתן. יצא לי מספר פעמים שהלכתי לטייל בשבת ונתקלתי באבנים יפות. פעם אחת מצאתי אבן מדהימה ולא הרמתי אותה וחשבתי לקחתה במוצאי שבת ואז שמעתי ילדים שלקחו אותה וזה ציער אותי מאוד. חשבתי שאולי בעצם היה מותר לי לקחת ולהרים את האבן ולהביאה הביתה כי אני נהנית מהאבן ואולי אין בזה איסור. בכל אופן גם השבת הלכתי עם אחותי לטיול(ברשות הרבים) ומצאתי מקום עם מאובנים וכדי לבחון את הממצאים הרמתי אבנים עם המאובנים כי חשבתי שאני נהנית מכך בשבת וזה כנראה מותר. אבל מצד שני מצאתי את זה בשבת ולא ייחדתי אותן מראש. ואם נניח מותר להרים כדי להסתכל האם מותר גם לשייך אותן אליי בשבת, כלומר לקחת אותן הביתה שיהיו שלי? דבר נוסף ששמתי לב, זה שכשאני מטיילת והולכת במקום עם הרבה עשבים, המון פעמים נתלשים העשבים תחת רגליי, או שאני יושבת ומשעינה את הידיים על הדשא וכשאני קמתי גיליתי שנתלש בכך עשב. האם יש בכך בעיה ואם כן איך ניתן להימנע מכך? לא לטייל במקום ירוק?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כפי שאת מציינת בצדק - לעיתים שמירת שבת בפרט ושמירת הלכה בכלל תובעת מאתנו קרבנות. יש לכך דוגמאות רבות.

גם כאן כל אבן היא מוקצה ולכן אסור להרים אותה בשבת (גם אם היא מעניינת אותך עכשיו). וודאי אסור לטלטל בשבת מחוץ לעירוב.

אם את רואה אבן יפה בשבת, נסי למצוא סימנים למיקום שלה כדי שתוכלי אחרי שבת לחזור אליה.