סוגייה על אירוע זוגייה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 19/01/24 09:40 ט בשבט התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב

יש לי שאלה שמאוד מעניינת אותי

מה צריך לעשות במקרה זה

בגלל שההורים שלי גרושים אז אני הולכת לשתי בתי כנסת שונים

בכיפור בבית כנסת השני לא הלכתי אליו

זה בית כנסת היחיד בשכונה גדולה שבנוי מקרוון

כמו כל עיר בכיפור ברוך השם באים המון הרבה יותר משבת

בשבת וחגים יש מקום לכולם והכל בסדר ברוך השם

בכיפור באו המון גברים

בבית כנסת יש עזרת נשים וגברים

באו המון גברים והחליטו פשוט שאין עזרת נשים. כל שבוע באות בנות כל שבת כל חג להתפלל בבית כנסת

באמת כל הכבוד שהם באים לבית כנסת אני לא מזלזלת אבל למה הבנות צריכות לצאת החוצה לשמוע את התפילה בחוץ ואת התקיעת שופר בגלל שכמה גברים החליטו לבוא לבית כנסת ? כל הכבוד להם שהם חשבו לבוא לבית כנסת אפילו פעם אחת אבל זה לא מוגזם לבטל את עזרת נשים? זה מאוד לא יפה

אבל* מצד אחד החיוב בתפילה היא לגברים לנשים זה פעם ביום וגם לא חייבות בתפילה בציבור

אצל הגברים כן ולכן עדיף שהגברים יתפללו

אבל זה מוגזם מדי לבטל את עזרת הנשים

בתור משהי חוזרת בתשובה שלפני שנתיים הייתה חילונית אם הייתי בוחרת פעם בשנה לפחות לבוא לבית כנסת

וזה מה שהייתי מקבלת להתפלל בחוץ

הייתי נורא מתבאסת וחושבת על הדתיים

עד שבאתי לבית כנסת פעם בשנה הם מוציאים אותי החוצה?

כמובן שאני לא חושבת ככה אבל אומרת בתור נק מבט חילונית

מאוד מעניין אותי מה ההלכה ולפי התורה האם זה בסדר? כי אני מבינה שעדיף שהגברים יתפללו במיוחד כאלה שלא שומרים תורה ומצוות אבל בכל זאת

לא מוגזם?

תודה רבה כבווד הרב

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

ניתוח השאלה הוא מעולה, נגעת בנקודות המרכזיות של הדיון. דהיינו ברור שעיקר חובת התפילה על הזכרים ולא על הנקבות, אבל מאידך יש כאן עוד שאלה שאנשים קבועים במקום יש להם עדיפות כיוון שהם חברי הכנסת. אלא שיש קבועים בגלל שהם קונים מקום בבית הכסת במקרה כזה אי אפשר להזיז אדם ממקומו הקבוע (נקנה בכסף), אבל אם המקום לא קבוע אלא כל פעם משתנה, פעם כאן פעם במקום אחר, הגבאים יכולים לעשות מבחינה הלכתית כפי החלטת הוועד, אבל בודאי שיש מקום לתת לאנשים הקבועים בבית הכנסת קדימות (אפילו שלא שלמו) אבל מכיוון שהם חלק מחברי בית הכנסת (נראה שלפחות קבועים שנה) עדיפות מסוימת.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ