מוצר מחיה לא כשרה למען רפואה

חדשות כיפה רבני כושרות 17/01/24 18:13 ז בשבט התשפד

שאלה

שלום,

הומלץ לאישתי לצרוך שמן מציפור האמו (Emu) על מנת לרפאות בעיה פנימית שהיא חווה.

אם מותר לה לצרוך את השמן עד שתירפא?

אשמח לתגובה מפורטת.

תודה ויום טוב

תשובה

שלום וברכה

ראשית נציין שאם יש חשש לפיקוח נפש ישנה חובה לצרוך כל מה שביכולתו לרפא.

חולה שאינו עומד בפני סכנת נפשות, אסור לו לאכול מאכלים שאינם כשרים לרפואתו. ואולם כאשר אין תחליף כשר, התירו לו חכמים לאכול מאכלים שאינם כשרים "שלא כדרך הנאתן" (בשונה מהאופן שבו רגילים ליהנות מהם). לכן כאשר צריך להתרפא בדבר איסור, יערב אותו בדבר מר, שלא תהיה הנאה באכילתו. (שו"ע ורמ"א קנה, ג).

לכן: אם יש תחליף אחר כדי לרפא את החולי יש לצרוך דווקא אותו. אם אין תחליף אחר יש לפגום את השמן בדבר מר (לדוגמה: סודה לשתייה) ולשתותו כך.

כל האמור הוא דווקא בחולי שגורם להשפעה על מצבו הכללי של האדם, אך כאב מקומי, בעיה בעור וכדומה אינם מוגדרים כחולי וההיתר אינו אמור לגביהם.

בברכה

יצחק דביר