אין לי תקנה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 10/01/24 21:25 כט בטבת התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב, אני בעל תשובה

ועברתי כל מיני חטאים ושמעתי רב שאמר שתשובה לא עוזרת לחטאים אלא חייב לתקן אותם ומי שלא יעשה תיקונים (או של הבן איש חי או שלא הארי זל ייענש) ציטוט קצר מדברי הרב:

"כל עוד אדם לא תיקן את חטאיו באים עליו ייסורים בר מינן. בעולם הזה ובעולם הבא. על כל עוון כרת שנה בכף הקלע. כל המקובלים אומרים שעד שלא יתקן לא ינוקה. בר מינן."

ואני לא מבין מה זה אשמתי שאני בעל תשובה שנולדתי למשפחה חילונית שלא ידעתי מה זה שבת בכלל, איך אלוקים מצפה ממני לדעת לבד בגיל 13 שצריך לשמור שבת ולהניח תפילין כל יום ועוד ועוד.. ברגע שהבנתי שיש אלוקים מיד חזרתי בתשובה בגיל 16 עוד חודש אני בן 18. אני כבר 4 חודש בישיבה

ומהרגע ששמעתי שאין לי מחילה מהשם עד שאני לא עושה תיקונים אני בוכה כל יום בייאוש ועצבות מטורפת

וזה גם ממש סותר כל מה שהרב שלי אמר לי על אלוקים שהוא מוחל וסולח ובעלי תשובה חביבים מאוד מאוד

ואז יש רב שמגיע ואומר מקורות מהקבלה שמי שלא עושה תיקונים יענש גם פה וגם בעולם הבא לא משנה שהוא חזר בתשובה

ואני כבר מיואש ברמות מטורפות

ופיזית יש אלוקים זאת עובדה וזה מפחיד אותי מאוד למות לפני שאני לא אעשה את התיקון על החטאים של הבן איש חי או של הארי זל וגם אני התיקונים של הבן איש חי זה קשה מאוד גם של הארי זל אז בקיצור הלך עליי.

ואני לא מבין מה זה אשמתי חבל לא נולדתי צדיק או איזה בן למשפחה חרדית ככה לא היו מצפים ממני לעשות תיקונים

אז למה אומרים שאלוקים מוחל וסולח,

ואוהב אותנו ואז הרב מגיע מביא מקורות שחייב אבל חייב לעשות תיקונים .

תשובה

שלום אח יקר

אני ממש לא מצליח להבין אותך.

ביקשתי ממך כבר שתפסיק להקשיב לדברים הללו שהם לא תורה, אלא ניסיונות של היצר הרע להפיל אותך בייאוש.

מביא שוב דברים שכתבתי לך בעבר.

אני לא יודע מי הרב ששמעת, אבל מה שאתה מצטט זה שקר גמור. זה לא תורה.

התשובה מתקנת הכל. זה כלל בסיסי ויסודי במהות היהדות.

נפסק להלכה שאם אדם רוצה לקדש אישה והוא עושה תנאי שהיא מקודשת רק אם הוא צדיק, אז אפילו אם אנחנו מכירים אותו כרשע גמור, היא מקודשת מספק, כי אולי הוא הרהר בתשובה. כלומר, אם היינו יודעים בוודאות שהוא הרהר בתשובה הוא נחשב צדיק,למרות כל מה שאנחנו יודעים עליו.

אפילו הרהור תשובה הוא תשובה.

תלמד בבקשה את פרק י"ח בספר יחזקאל, החל מפס’ כ"א, ותראה מה כוחה של התשובה.

תלמד בבקשה בהקדם הלכות תשובה לרמב"ם. זה חשוב מאוד. תראה שם בסוף פרק ג’ ובסוף פרק ד’ שהתשובה יכולה לתקן את העבירות הכי חמורות שיש.

חז"ל אומרים שמי שעובר עבירה ומתבייש בה מוחלין את כל עוונותיו.

זה האמת המוחלטת.

זה נכון שיש עבירות שלכפרה ולניקוי שלהם נצרכים עוד דברים, כמו יום כיפור או ייסורים, אבל זה לא קשור לזה שברגע שהאדם עשה תשובה הוא כבר נחשב צדיק.

בכל אופן, כל זה לא נוגע בכלל אליך.

מה שאתה עשית לפני התשובה שלך היה אפילו לא בגדר שוגג, אלא בגדר אונס, כי כמו שכתבת, לא הכרת כלום. זה נקרא ’תינוק שנשבה’.

בנוסף, התיקון והתשובה שעשית כמו שתיארת, הם כל כך גדולים ונפלאים ומתוקים לפני ה’, שבכוחם לתקן את כל העבירות. הלוואי שהייתי זוכה למדרגתך.

צר לי שהיית בצער ביומיים וחצי האלה, אבל גם הצער הזה הוא יקר מאוד בעיני ה’.

אבל חלילה חלילה לך מלהיות בדיכאון או בייאוש. דיכאון וייאוש זה נשק חזק מאוד של היצר הרע, וחלילה מלהיכנע לו.

מוטל עליך להתחזק בשמחה. לשמוח מאוד במה שזכית לו ולהמשיך להתקדם בעבודת ה’ בשמחה.

אני מציע להפסיק לשמוע שיעורים מהרב הזה, ולמצוא רק שיעורים מרבנים שגורמים לך התחזקות והתקדמות בשמחה.

מוזמן לכתוב שוב את כל השאלות שעלו לך מהשיעור הזה ושאלות נוספות.

בהצלחה רבה ותזכור תמיד שאתה יהלום יקר שהקב"ה מתפאר בו.

ועוד כתבתי לך:

כמו שכתבתי לך מנבואת יחזקאל, מהגמרא ומהרמב"ם (ויש עוד מקורות), תשובת אמת (והתשובה שלך היא תשובת אמת מעולה, כמו שהעדת על עצמך, שהיית ממשיך לעבוד את ה' אפילו אם היית מגלה שאין לך מחילה. קשה לתאר לאיזה גובה של תשובה זכית) מועילה אפילו לחטאים החמורים ביותר. גם כאלה עם עונשי כרת וגם יותר חמורים.

כפי שכתבתי לך, במקרה שלך מדובר בכלל על חטאים כשלא היית מודע לאיסורם וחומרתם, כך שמזיד ודאי לא היית, ואולי אפילו לא שוגג, אלא אנוס ממש ('תינוק שנשבה'), אז אין בכלל על מה לדבר שהתשובה תיקנה אצלך הכל.

תיקח לעצמך כלל - אם אתה נתקל באיזשהו תוכן, שלפי איך שאתה מבין אותו, הוא מוביל אותך אחורה, או מדכא ומייאש אותך, אז או שהתוכן לא נכון או שהבנת אותו לא נכון. המפגש עם התורה אמור לעודד ולדרבן אותך קדימה.

מה שאומר, שהרב הזה והשיעורים שלו הם לא הדבר הנכון בשבילך, ונראה לי כדאי להתנתק מהתוכן הזה ולמצוא תוכן יותר מרומם ומחזק (למשל באתר של מכון מאיר או הידברות).

מחכה שתעדכן שאתה עושה תשובה ומפסיק לשמוע תכנים כאלה. זה נגד רצון ה'.

כל טוב ובהצלחה