מה הדין של ילד מתרומת ביציות לאשת כהן

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 12/01/24 10:03 ב בשבט התשפד

שאלה

שלום וברכה,

רציתי לברר:

1. מה אומרת ההלכה על תרומת ביציות לאשת כהן שיש לה בעיות פוריות?

2. אם מקבלים תרומה מגויה, והתינוק עובר גיור, האם מעמדו ככהן רגיל?

או שמאבד את כהונתו?

3. ואם כן, מה עושים כדי למנוע את הבעיות בפרהסיה, ברכת כהנים ועליה ותורה וכו'?

4. ואם זו בת, מותר לה להנשא לכהן? או שנחשבת לגיורת?

5. מה הדין של הקשר בין בן כזה לאמא שלו כשיגדל (לא דווקא כהנים), האם נחשב לבן שלה בכל מקרה או שיש דיני הרחקות, אם הגיע מתרומת ביציות?

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

זו שאלה סבוכה בהלכה ולא נפתרה עד היום, על כן יש להחמיר בשני הצדדים והבן/בת יצטרכו גיור לחומרא מספק. ברור שבמצב כזה מקילים בגיור. אבל ממילא הוא לא יהיה כהן במעמדו ולא יוכל לעלות לתורה, אבל יתכן שלגבי נשיאת כפים אם הוא יסבור כדעות שהאם המולידה היא הקובעת (למרות שעשה גיור לחומרא) הוא יוכל לעלות לדוכן, (זה תלוי ברב המקום). לגבי השאלה אם זה בת הנושא עלה בדיון בבית דין הגדול תיק 1174963/1 כה אדר ב' תשפ"ב. ולא הוכרע.

לעניין הקשר בין האם והבן/בת שנולדו מביצית מאשה זרה, אין לחוש כלל ואין צורך להרחקות שהרי האם היולדת ילדתו והוא בנה, ורחמי האם על בניה הם בלא קשר לשאלת הביצית והמטען הגנטי, אפילו באמוץ רבים מקילים ק"ו שבלידה רגילה יש להקל.

בהצלחה רבה

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ