קודש קודשים

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 07/01/24 14:51 כו בטבת התשפד

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב

רבינו בחיי

דבר אל אהרן אחיך ואל יבא בכל עת אל הקדש. ולא ימות כדרך שמתו בניו...

...ולפיכך היה צריך ביום הכפורים לקטורת כדי שיהיה לו כסות עינים ולא יזונו עיניו מזיו הכבוד. ורז"ל דרשו, כי בענן אראה על הכפורת, בענן הקטורת, ומכאן שהיה צריך לעשות ענן הקטורת לפני ולפנים, לא שיתקן מבחוץ ויכניס כדעת הצדוקין,

משמע מהנ"ל שיש פחות סיכון אם הולכים לפי דעת הצדוקים.

אסביר: אם הכהן נכנס וחייב שיהיה עשן קטורת שלא יראה אז איך עושה אם מדליק אחרי שנמצא בפנים ?.

תודה

תשובה

שלום

הרב שעוועל זצ"ל, שההדיר את רבינו בחיי על התורה (מהדורת מוסד הרב קוק) כתב שהכוונה היא שהכבוד מתגלה רק אחרי שהכהן מקטיר את הקטורת ויש ענן, וממילא לא יראה.

לגבי דעת הצדוקים, זוהי גזירת הכתוב על פי דברי חז"ל לתקן מבפנים ולא מבחוץ, ולא נראה שרבינו בחיי בא לחבר את העניין הזה בהכרח להסבר שמביא לפני כן על התגלות הכבוד.

כל טוב