לימוד קבלה ועבודת השם

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 05/01/24 07:22 כד בטבת התשפד

שאלה

מצאתי שקריאת רעיונותיה הבסיסיים ביותר של הקבלה משרה עליי נחת-שמחה, פותח את ראשי ומאיר את עיניי.

שאלתי היא:

האם אני יכול ללמוד באופן מעודן ככל הניתן באיזון עם שמירת המצוות ולימוד התורה?

תשובה

שלום

אמנם הנחת והשמחה שלך חשובים מאוד, אבל לא חושב שנכון ללמוד בניגוד להנחייתם של גדולי ישראל, שהורו שלימוד קבלה הוא דבר שמתאים רק למי שמילא את כרסו בש"ס ובפוסקים ועוד כמה תנאים.

בסופו של דבר ברור לי שהנזק, הנפשי והרוחני, גדול לאין ערוך מהתועלת שבדבר.

אני ממליץ לך ללמוד תכנים עליונים ועמוקים, אבל כאלה שמובעים בשפה שכלית ובהירה ולא בשפה הרזית הקבלית.

למשל: ספר הכוזרי, כתבי המהר"ל מפראג (אזהרה: מצריכים עמל ויגיעה), כתבי הרמח"ל (מסילת ישרים, דרך ה' ודעת תבונות), פירוש הגר"א על משלי, נפש החיים בהמשך, כתבי חסידות כמו: שפת אמת, שם משמואל ועוד) וכתבי הראי"ה קוק.

כל זה כמובן כשהעיקר הוא לימוד גמרא, ובמקביל לימוד כל התנ"ך, ולימוד אמונה בסיסי (כמו הקדמות הרמב"ם למשנה, חובות הלבבות ועוד).

זו רק רשימה חלקית כמובן.

בהקשר לשאלתך, אכן גם מאוד חשוב ללמוד דברים שסגנונם יותר מרומם אותך, אבל לא לוותר על הדברים האחרים.

בהצלחה רבה