הנחת תפילין על ידי חצי גר?

חדשות כיפה הרב דוד לוי 29/12/23 00:53 יז בטבת התשפד

שאלה

שלום רב.

חבר קרוב שלי מניח תפילין על בסיס יומי מאז שאני מכיר אותו.

לאחרונה בשיחה עמוקה בינינו חשף בפני שאמנם אביו יהודי אך אימו עברה גיור אחרי שהוא נולד.

הוא למד לגיור לפני כ 15 שנה וסיים את הלימודים אך נכשל במבחן הסופי וזאת מכיוון שיש לו בעיה שנלחץ מאוד ונכנס להלם בזמני מבחן גם בלימודיו בבתי הספר שוחרר ממבחנים מאותה סיבה.

אציין שבמהלך השנים שמכיר אותו הוא מקיים מצוות, שומר שבת, ומנהל אורח חיים דתי לחלוטין, אף יותר ממני.

האם מותר לו כלל להניח תפילין? הרי הוא לא עבר את המבחן מכאן שהוא אפילו לא גר, הוא גוי לא כך?

תשובה

שלום וברכה,

ראשית אתקן את הכותרת -

אין חצי גר - כל זמן שלא מל ולא טבל בפני בית הדין, האדם אינו יהודי.

הוא אינו חייב במצוות ואינו מוציא ידי חובה יהודי שחייב במצוות.

בתהליך הגיור המבחן אינו חשוב, אין חובה על האדם לדעת את כל ההלכות לפני הגיור.

בגיור צריך בית הדין להתרשם מכנות דבריו וכוונתו לקיים את כל מצוות התורה כל ימי חייו. בכלל זה מצוות שאינו מכיר עדין - קבלת עול מלכות שמים = לקיים כל מה שאתה למד שה' ציוה גם אם מאד קשה לך. זה נכון לכל יהודי.

לפני גיור מקשים על האדם כיון שעד הגיור אם רצה שמר שבת או כשרות ואם קשה לא אז אין בכך איסור. אחרי הגיור אם קשה לו ואינו מצליח לעמוד בקשיים הרי שהוא חייב מיתה. מסיבה זו לגייר אדם זה לא לגמרי זכות עבורו, אולי גורם לו חלילה נזק.

זה שחברך, שאינו יהודי, שומר שבת וכשרות ואיסור נגיעה בבנות וכד' - זה בסדר גמור. מותר לגוי לעשות כן ובודאי למי שנולד מזרע של יהודי.

הנחת תפילין - שונה מכל זה מצוות תפילין ואולי גם ברית מילה. התפילין הם אותם בין ישראל לקב"ה, חיבור אינטימי. מי שעדין לא התגייר - אל לא להניח תפילין כלל. גם לא כדי להתלמד, כפי שהורה לי אישית מו"ר הרב מרדכי אליהו זצ"ל.

אין ברית בין האדם לקב"ה כל זמן שלא נכנס כנפי השכינה כזרעו של אברהם אבינו או בגיור הלכתי מלא.

לפיכך -

תפילה שבת כשרות נידה ואיסור נגיעה בבנות - טוב שישמור.

תפילין לא יניח עד גיור מלא.

בהצלחה דוד לוי\

אם הענין חשוב לו - אני ממליץ לחברך לגשת לבית הדין ולהתגייר