תכנון

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 18/10/23 17:02 ג בחשון התשפד

שאלה

שלום הרב,

אני לא לגמרי דתי, (קצת עובד על זה) ויש לי שאלה עקרונית:

אני אדריכל שעובד במשרד תכנון. אנחנו מתכננים ישוב יהודי בנגב בסביבת תל ערד, שהוא אתר היסטורי עתיק ורב שכבתי.

קיבלתי הנחיה מהבוס להתייחס בתכנון לתל - מבחינת המבטים אליו, תפישה שלו כמוקד השפעה על התכנון וכו'.

קראתי עליו קצת וראיתי שהוא היה עיר כנענית, היה בו מקדש יהודי שבוטל ועוד כל מיני דברים.

האם יש בעיה להתייחס אליו בתכנון ולתת לו משקל, מאחר שיכול להיות שהיה מוקד לעבודה זרה וכל מיני עניינים לא הכי רצויים, או פשוט אפשר לנטרל את זה ולהתייחס אליו כאתר נופי/היסטורי מעניין ללא חשיבות דתית כלל?

תודה רבה!

תשובה

תנטרל זה לא רלוונטי, גם אין הוכחה לשום דבר והתפיסה המחקרית יכולה להשתנות

וראה פניני הלכה עברכות הראיה פרק ט"ו הלכה ט"ז

ראוי למדריכי הטיולים שיכללו אתרים שהיו בהם פולחנים של עבודה זרה, ויתארו בפני המטיילים איך בעבר היו עובדיהם בטוחים כי לעולם ימשיכו לעובדם, ולבסוף על ידי השפעת אמונת ישראל, נתבטלה העבודה זרה הזו מן העולם, ולאחר מכן יברכו כולם את הברכה.