האם זה מצווה לדווח לרשויות על מישהו שעבר עבירה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/10/23 17:07 א בחשון התשפד

שאלה

האם מצווה לדווח לרשויות?

ומה לגבי רשעים? האם תשובתך משתנה?

האם יש חובה קודם להוכיח לפני שמתלוננים? אולי ממידת החסידות?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אם אדם עובר עבירה ואין עדים שיכולים להעיד עליו ולאפשר העמדתו לדין - אז אין שום עניין לדווח עליו, אלא אם כן מעשיו פוגעים באחרים.

לדוגמה: אם אדם גונב, גם אם אין עדים שיכולים להרשיע אותו צריך לדווח עליו כדי שאפשר יהיה לגרום לו להפסיק לגנוב. אבל אם אדם אוכל חזיר או מחלל שבת ואין עדים, מצד הדין אין לדווח עליו כי זה רק לשון הרע.

אבל אם אדם עבר עבירה והיו עדים שהזהירו אותו ובכל זאת הוא עשה את העבירה צריך לדווח עליו כדי שבית דין יעניש אותו על המעשה.