ברכה אחרונה

חדשות כיפה הרב אבנר בן יוסף 10/10/23 15:05 כה בתשרי התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לי מספר שאלות בנוגע לנושא ברכה אחרונה והן:

1.האם צריך לברך ברכה אחרונה מעין שלוש ונפשות באותו מקום שאכלתי (וכוונתי היא הגם אם אני מברך בחדר אחר בבית ולא שאני יוצא מהבית לרחוב)?

2. כמה זמן נשאר לי לברך ברכה אחרונה אם שכחתי ונזכרתי?

3.אם שכחתי מה לעשות?

4.אשמח אם הרב יוכל להסביר לי בביאור מהו זמן אכילת פרס.

תודה רבה והערכה גדולה הרב.

תשובה

שלום וברכה

1) ברכת על המחיה צריך לברך באותו מקום שאכלת. לגבי אכילת 7 המינים - לדעת הספרדים לא חובה ולדעת האשכנזים - גם צריך לברך באותו מקום שאכלת.

לגבי בורא נפשות - מעיקר הדין לא צריך לברך באותו מקום שאכלתי.

( אם אתה רואה את מקום אכילתך זה מעיקר הדין נחשב שאתה מברך במקום שאכלת)

2) מקסימום 72 דק' מסיום הסעודה ובתנאי שאתה עדיין שבע מאותה הסעודה.

3) לכתחילה צריך לחזור לאותו מקום שאכלת, אם זה לא מסתדר לך אפשר לברך במקום שאתה נמצא.

4) זמן אכילת פרס - הוא שיעור זמן של אכילת חצי כיכר לחם, בכמות של 3 ביצים, או 4 ביצים.

נחלקו חז"ל בשיעור זה: יש אומרים 4 דק' / 7דק'/ 9 דק', הדעה המקובלת שזה שיעור 4 דק'.

5. בכל מקרה, לכתחילה ראוי תמיד לברך בסוף הסעודה ובמקום שאכלת בו, מחשש שמא כאשר יעזוב את אותו המקום, ישכח לברך.

בשורות טובות