מחילה או אי מחילה למי שלא ביקש סליחה

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 13/09/23 12:09 כז באלול התשפג

שאלה

שלום רב,

נניח וראובן פגע בשמעון ולא ביקש מחילה.

מה הרבותא לשמעון ומה הרבותא לראובן אם שמעון מחל או לא, כל עוד ראובן לא ביקש מחילה?

אפילו בק"ש שעל המיטה, כשאדם אומר שהוא מוחל לכל מי שפגע בו, האם זה מחייב? כלומר, לפעמים יש פגיעה משמעותית שגובלת בנזק לא קטן או אפילו יותר, וראובן לא ביקש מחילה ולא תיקן, האם עצם המחילה מועילה לאחד הצדדים או לשניהם?

ומה עם מה שנקרא הצדק הפשוט, שכל עוד אדם לא התחרט על הפגיעה ולא תיקן את מעשיו, הוא צריך לכפר? האם המחילה מנקה אותו מחובת הדין?

תשובה

המחילה של הנפגע לא פוטרת את הפוגע מבקשת סליחה , שהרי לא עשה תשובה

אבל הנפגע רשאי למחול כמידת חסידות והיתרון שלו הוא הדרגה הרוחנית שלו שעולה בזכות זה שהוא מתגבר על כעסו המוצדק.