הלכות שאפשר לקיים "בסתר"

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/07/23 15:38 טו בתמוז התשפג

שאלה

שלום רב, אני בתהליכי חזרה בתשובה אך הסביבה שלי חילונית ביותר, כשניסיתי להניח תפילין או לחבוש כיפה מיד זה עורר תגובות אלימות מצד המשפחה והחברים. לכן, אני מנסה לקיים את ההלכות "הנסתרות" (לדוגמה: סדר נעילת נעליים).

האם אוכל לקבל רשימה של הלכות כאלה?

תודה רבה ושבוע טוב.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אין רשימה כזאת, אבל יש הבחנה בין מצוות ומנהגים. צריך להשתדל הרבה יותר במצוות מאשר במנהגים.

הרבה יותר חשוב לברך, להתפלל, לקרוא שמע ולהניח תפילין מאשר לנעול ולשרוך נעליים על פי מה שכתוב בספרים.

על כיפה וודאי תצטרך לוותר לעת עתה - אבל אפשר לחבוש כובע (צעירים רבים חובשים כובע כדי להראות מדליקים).

תחפש דרכים יצירתיות למצוא זמן מתאים ומקום מתאים לכל הפחות בשביל קריאת שמע שחרית וערבית, תפילת עמידה שלש פעמים ביום.

אתה צריך למצוא מקום צדדי (אפילו ספסל בגן ציבורי) לשבת שלש דקות לבד ואז לקרוא שמע בבקר ובערב.

לתפילה צריך למצוא מקום בודד: שדה חורשה, מבנה נטוש... אולי להתחמק לבית כנסת ולהתפלל שם (אפילו לא בזמן התפילות הקבועות) אולי אפילו להניח תפילין.

אולי לקום מוקדם לפני כולם, ובחדר שלך להניח תפילין?

אתה יכול להתפלל ולקרוא שמע כשאתה מול מסך המחשב. אחרים יחשבו שאתה משחק או לומד. כך אפשר גם ללמוד תורה.

אתה יכול לרחוץ ידיים במקום ליטול ידיים לפני הסועדה.

להשתדל לאכול לבד, בלי נוכחות אחרים, כך לברך. אפשר גם לברך בשפתיים בשקט, כאשר אתה מסתיר בכף היד את הפה.

בקיצור - צריך להשתדל לקיים את המצוות המרכזיות = קריאת שמע, תפילה, תפילין, ברכות, לימוד תורה.

לחשוב באופן יצירתי ולעשות מה שאפשר לעשות.

במקביל - אפשר וצריך לשוחח עם ההורים על הזכות שלך לבחור את דרכך. להסביר להם שלא הוגן למנוע ממך את הבחירה בדרך שנראית לך אמתית.

בהצלחה!