פרשת שלח לך

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 11/09/23 22:23 כה באלול התשפג

שאלה

היי,

בפרשת שלח לך - במדבר י"ג פסוג ב רשום:

"שְׁלַח-לְךָ אֲנָשִׁים, וְיָתֻרוּ אֶת-אֶרֶץ כְּנַעַן, אֲשֶׁר-אֲנִי נֹתֵן, לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל...."

ובפסוק ג' רשום:

וַיִּשְׁלַח אֹתָם מֹשֶׁה מִמִּדְבַּר פָּארָן, עַל-פִּי הקב"ה.

שמעתי דרשה בבית הכנסת על הפרשה הזו, שבה אומר הקב"ה - "שלח לך" שלא מגיעה בתור פקודה. אלא, "המלצה".

בפסוג ג' משה שולח אותם ע"פ מה שאמר לו או דרש ממנו הקב"ה.

מכאן המשיכה הדרשה בקיצור מאוד, שאין קשר בין ההשתדלות או בחירת החלטה מסויימת לבין התוצאה.

בסופו של דבר, מה שהאדם יבחר, הקב"ה כבר מכוון אותו לשם.

תמיד צריך להשתדל ולהחליט דברים שהם הגיוניים בדיוק כמו "ושמרתם לנפשתוכם מאוד".

אבל בסוף, ההחלטה שמתבצעת על ידינו, היא החלטה שקבלנו הכוונה מהקב"ה לבחור בדרך מסויימת.

והשאלה העולה היא, ראשית, האם הבנתי נכון את מה שהסביר הרב, כי לפי זה - כל החלטה שאעשה (ידועה מראש זה בטוח) אבל גם מכוונת.

אשמח לתשובה.

תודה רבה!

תשובה

שלום,

לא הבנתי את ניסוח הדרשה, שאל את הרב אם בהנת אותו נכון.

ולשאלתך,

לאדם יש בחירה חופשית מוחלטת ואחריות על כל מה שהוא עושה,

והקב"ה עושה עם ההחלטות של האדם את התוכניות שלו,

למשל אחי יוסף מכרו אותו למצרים

וזה חטא ויש עליו אחריות ועונש,

אבל ה' לקח את המכירה והפך אותה להצלה גדולה,

שיעקב ובניו ירדו ברעב למצרים וניצלו ממות כי יוסף היה משנה למלך.

אבל זה חשבון של הקב"ה והחשבון שלנו הוא להתרחק מהרע ולדבוק בטוב,

בברכה,

דני ארגמן