האם עם ישראל נכנס לברית עם הקב"ה בניגוד לרצונו?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 17/04/23 19:52 כו בניסן התשפג

שאלה

אם אברהם כרת ברית עם האל התנכי, למה האל התנכי החליט שכל עם ישראל איתו יהיה בברית כנגד רצונו?

תשובה

שלום לך.

אתה שואל על נושא חשוב: הברית בין הקב"ה לבין עם ישראל. במידה רבה, כל הלימוד של התורה והתנך מיועד להבנת הברית הזאת. ולכן התשובה לשאלה יכולה להתברר מתוך לימוד. בשיעור או בחברותא, ובכל מיני דרכים שמתאימות לך.

בתמצית:

1. התנך מראה לנו איך הברית ומערכת היחסים בין האדם לבין הבורא עוברות מדור לדור. גם על ידי המשכיות של מסורת מאב לבן, וגם על ידי חידוש תקופתי של הברית עם הבנים. הייתה "ברית" עם אדם הראשון, הייתה ברית עם נח, עם יעקב, והיו עוד רבות. וכמובן שמעמד הר סיני שציינו ממש עכשיו בחג הפסח, היה רגע מכונן שבו כל העם השתתף בברית עם הקב"ה, וכל אחד מאיתנו "היה שם".

2. יש המון פירושים על מעמד הר סיני, ועל הביטוי "כפה עליהם הר כגיגית". עד כמה העם הסכים לברית, ולמה בהמשך הוא כל הזמן מרד והתווכח ו"עשה שטויות". וגם כאן יש איזה דיון לא רק על אלוקים ועם ישראל, אלא על טבע האדם. על הקושי ללכת במסלול מסוים, להתחייב, לקחת אחריות. ומצד שני על התועלת של הצלחה באתגרים האלה. וזה רלוונטי לכולנו, עם ובלי קשר ליהדות או לדתיות.

מזמין אותך להתעמק, ללמוד ולהמשיך את החשיבה היצירתית.

בהצלחה!

אוהד

מוקד חברים מקשיבים