למה יש יצר הרע? האם ה' נהנה שאנחנו סובלים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 17/04/23 19:35 כו בניסן התשפג

שאלה

שלום,

אני לומדת אמונה מידיי יום ונתקלתי במהות תפקידו של יצר הרע בחיים שלנו.

כתוב ב'אוצר היראה' (רבי נתן מברסלב)- שההתגברות של האדם על הפיתוי בעקבות תחבולותיו של יצר הרע- הוא יקר אצל ה' מאוד, יותר מאשר אם לא היה בנו יצר הרע.

ואני שואלת שאלה תמימה ואמיצה... האם ה' בא להקשות עלינו ?

להתענג על חשבון הסבל שיצר הרע מביא לנו ?

תודה רבה..

שבת שלום

תשובה

שלום לך.

אני רוצה להאמין שאין מישהו אחד שלא חושב על השאלה הזו.

מה המטרה של היצר הרע? למה הוא נברא?

היופי הוא שאת שואלת ומבררת וזה דבר מדהים בפני עצמו!

אני מאמין שהשאלה הזו מגיעה להתמודדות, אולי לפעמים תחושה של כישלון שלא מצליחים לעמוד מולו, מול הפיתוי.

זה יכול להיות בצורך להתגבר ולברך לפני שאוכלים, לא לקלוע את השיער בשבת או כל דבר אחר.

קטן או גדול.

וכן, זה קשה להסתובב עם תחושה כזו ואני רוצה לקוות שהתשובה תיתן קצת מזור, קצת שינוי פרספקטיבה כדי להתחזק ולהרגיש גם תחושת מסוגלות.

האם באמת יש שני יצרים?

הרבה מאיתנו גדלו עם דימוי של מלאך שטן, האלה הקטנים בצבע לבן ואדום, שיושבים על הכתפיים שלנו וכל אחד מושך לכיוון אחר.

הענין הוא שהיתר, כח היצירה, הוא לא בנוי משני כוחות נפרדים.

לכל אחד יש כח יצירה אחד שבלי הכוונה הוא לא יודע לעשות טוב.

לפעמים אני מדמה את זה בעיני לתינוק שעדיין לא למד לווסת את הכח שלו. הוא עדין לא יודע להשתמש במוטוריקה עדינה שלו, להכווין את כפית לפה ולא לאף ועוד.

יש לו כח, אבל הוא לא מכוון. לא מדוייק.

זה בדיוק היצר שלנו.

הוא כח יצירה שרק צריך וויסות וללמוד איך להופיע ולעשות טוב.

אולי זה מתקשר לך לגמרא ידוע שאומרת שהקב"ה ברא את היצר וברא תורה תבלין.

התבלין הוא לא תחליף לדבר העיקרי, אבל התורה מכווינה כאשר כוח היצירה ללא הכוונה הוא רע. התורה מבקשת להכווין את כח היצירה הפנימי - אבל הכח נשאר בידי היצירה.

השינוי של התפיסה הזו פוגשת אותנו בעוד מבט מיוחד.

יצר המניע ולא כמונע

גם אם קשה לנו לראות את היצר כחומר שדורש הכוונה, קשה לנו להשתחרר מהיצרן כגורם שמאתגר אותנו, יש מבט מיוחד גם על זה שלא סותר את מה שכתבנו קודם.

מה ההבדל בין בגד לאדם?

כשהבגד מתחכך עם קושי הוא משחק עובר בלאי.

כשאדם מתמודד עם קושי יש שם אתגר, אבל אם הוא מתמודד עם האתגר הוא גם צומח וגדל.

האתגר לא מקטין את האדם אלא מגדיל אותו.

או בלשונו של של תומאס אדיסון "אם מצאתי אלף דרכים שלא עובדות, לא נכשלתי. כל ניסיון שכשל הוא עוד צעד קדימה".

זה בדיוק המקום של היצר כמשהו שנועד להגדיל אותנו ובמובן מסוים להכריח אותנו לגדול ולהפוך לאנשים יותר גדולים.

היכולת לגדול, להשתנות ולא להיות סטטי, כמו מלאך, זה בדיוק מה שיקר מאוד אצל ה'.

אם לא היה את היצר איך היינו גדלים?

מה היה קורה אם לא היה משהו שמאתגר אותנו בחיים?

איך כתבה לי שואלת לא מזמן 'היה משעמם'.

אני לא יודע איפה הדברים פוגשים אותך אבל אני מקווה שהם מצליחים לרומם אותך ולנסוך בך כוחות.

מאוד מוזמנת להמשיך לשתף אותנו ולעדכן איך הולך. אפשר כאן באתר בשאלה חדשה:

makshivim.org.il/ask-away

וגם במוקד הווטסאפ - 052-468-3927 ובמוקד הטלפוני - כוכבית 8298.

בהערכה גדולה,

נתנאל

מוקד חברים מקשיבים