תרומת איברים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/03/23 12:27 יט באדר התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם יש קשר בין תרומת איברים ומצוות לא תעמוד על דם רעך ? לכאורה אם אני לא תורם אני לא מציל אדם ונכשל במצווה.

תודה, יאיר

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה.

זו סוגייה עשירה, ואכתוב רק את העיקרון שלה.

מצוות ״לא תעמוד על דם רעך״ היא חשובה מאוד ומעצימה את המחויבות המוסרית הגדולה. מאידך גיסא, היא לא משתלטת על החיים כולם, שהלוא לכאורה היית צריך לתת את כל כספך המיותר כל הזמן כדי לקנות תרופות לחולי סרטן ולהציל את חייהם.

לפיכך, מצווה זו משקללת את רמת הסיכון של זה שצריך להציל אותו, את רמת ההשקעה של המציל, את האחריות החברתית וכדו׳.

על כן, ככל הידוע לי אף לא אחד מהפוסקים כתב שחובה לתרום אברים מחיים. לעומת זאת, אני סובר כי כאשר מדובר בתרומת אברים מן המת - זו אכן חובה מצד לא תעמוד על דם רעך, ועל המשפחה לתרום את אברי הנפטר.

כל טוב