איך מונו ונבחרו שופטים בימי התנ"ך

חדשות כיפה הרב שי פירון 19/02/23 08:56 כח בשבט התשפג

שאלה

מי בחר מי מינה שופטים בתקופת התנ"ך על פי איזה קריטריונים וכמה היו

תשובה

שלום רב

יתרו הציע למנות שופטים והצעה זו גרמה למשה לפנות לעם. את הבחירה הוא נותן בידי העם ופונה אליהם להציע שופטים "ידֻעִים לְשִׁבְטֵיהֶם", אך את זכות המינוי הוא שומר בידו (דברים א, יג-טו).

הקריטריונים מנויים בתורה כגון אנשי אמת ושונאי בצע.

לדעת האברבנאל הציווי "שֹׁפְטִים וְשֹׁטְרִים תִּתֶּן לְךָ בְּכָל שְׁעָרֶיךָ" (דברים טז, יח) פונה דווקא אל העם למנות שופטים ומפקיד סמכות זו בידיהם ולא בידי המלך. ייתכן שחיזוק מוסדות המשפט בראשית הדרך חייב עירוב רשויות זה.

בהצלחה

שי פירון