יש בעיה בריכוז נוער מעורב?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 16/02/23 02:00 כה בשבט התשפג

שאלה

היי הרב. אני בשנה הראשונה אחרי האולפנה. השנה התחלתי גם במדרשה וגם במקום שירות שלא התאימו לי ולכן עזבתי.

מאז אני מחפשת כל מיני אופציות שיותר יתאימו לי.

בדקתי המון מקומות ולא מצאתי שום דבר שהאמנתי שאני אצליח להתמיד בו ושמתאים לי מכל הבחינות.

( במדרשה ובשירות השנה הלכתי למקומות שהיו נכונים לי בשכל אבל לא עוררו בי בכלל רצון. חשבתי שהרצון יתעורר מעצמו לאט לאט אבל זה לא קרה ולא הצלחתי לתפקד בחוסר חשק במסגרות שדורשות הרבה התמסרות)

עכשיו בחיפושים נוסף לזה גם הרבה פחד מכישלון. הייתי בבית הרבה זמן ןשקעתי בחוסר עשייה לא בריא ודיכאון.

לאחרונה הייתי ביישוב שמחפשים בו רכזת נוער. ממש התאהבתי ביישוב ובאנשים והתעורר בי באמת רצון להיות שם. דבר שלא קרה לי המון זמן. המקום מתאים לי מהרבה בחינות.

הבעיה שהנוער מעורב לגמרי. הבנים והבנות ביחד בלי שום הפרדה. והבנתי שזה יכול ממש להיות בעיה הלכתית. מצד שני גם אם אני לא אהיה הרכזת נוער הם יהיו נוער מעורב אז אולי עדיף שזאת תהיה דווקא אני.

קשה לי מאוד לוותר על המקום כי זה המקום היחיד שמעורר בי מוטיבציה ועוזר לי לקום מהדיכאון והפסיביות ששקעתי בו. הרבה זמן לא התעורר בי רצון וחשק.

אין ביישוב עוד תקנים. הם מחפשים כרגע רכזת נוער. מה אני צריכה לעשות?

תשובה

שלום לך.

אי אפשר שלא לפתוח בברכה שהקב"ה יאיר את דרכך ויכווין אותך למקום שנכון לך, לא רק בשירות אלא בכלל.

לא קל להיות במקום של חיפוש, של חוסר בהירות, לפעמים גם בתחושת בלבול.

זה שואב כוחות שונים לבקשת האיזון הפנימי במקום לעשות וליצור, והכי האדם לעיל יולד, לעדיה, וכשזה לא מתקיים זה בהחלט יכול לדכדך.

תיאום ציפיות

בשאלה הזו כן חשוב לעשות תיאום ציפיות.

לא אוכל להגיד לך מה לעשות - הבחירה הזו נתונה בידיך ואין לי רצון להפקיע ממך את המתנה הנפלאה הזו של הקב"ה.

כן אשתדל בשורות הבאות לשקף לך את התחושות שעולות מהשאלה ולאחר מכן לדעת בסוגיא עצמה - פעילות במקום בו הנוער מעורב לגמרי.

על מה אני חושבת?

ניכר שהתקן מצא בליבך מקום. לא רק כתקן אלא גם המקום, והאווירה.

זה יצר אצלך זיק.

בשונה מהעבר בו בחרתם על פי השכל וקיוית שהרגש בו יבוא, הפעם את מרגישה נטיית הלב ואת רוצה שהכל גם יבוא.

סך הכל נשמע כמו תהליך טבעי שגם מבקש איזון אצלך בין המקום של השכל והרגש.

יחד עם זאת, בשכל מפריע לך שהנוער מעורב לגמרי.

כנראה, ממה שאני מבין, זה לא שקל לך איתו - לא ברמה החברתית, אך בעיקר לא מהצד ההלכתי.

לא נשמע שאת חוששת שהמקום ישפיע עליך על ההשקפה שלך, אך כן שתרגישי שאת עושה משהו אסור.

אם זה אסור או לא נתייחס בהמשך - אך ברצוני דווקא לשאול אותך מה את חושבת שהמקום ישפיע עליך?

השפעה של המקום לא חייבת להיות שלילית.

בשאלה הפשוטה היא מה את יכולה ללמוד מהמקום?

לא מהתקן אלא מהמקום ומהאנשים.

מה עוד לשאול?

המקום מעורר בך מוטיבציה ואת לא רוצה לחוש שוב פעם כישלון, דבר שלא קשור בהכרח במעורבות של הנוער אלא בתקן עצמו.

הייתי מציע, ולא כדי להוריד את רוחך אלא כדי שתבחר מתוך בהירות, מה החולשות של התפקיד ושל המערכת במקום, מדוע אין רכזת נוער.

ברור שהמקום לא יכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ, ולא - אין חובה שיש שם כביסה מלוכלכת, אס חשוב שתהיי בקשה פנימי ולבחון איפה זה פוגש אותך.

ייתכן, לדוגמא, שהקודמת עזבה כי זה לא התאים לה, אבל זה לא שולל שזה מאוד יכול להתאים לך.

הלכה

לאחר שיקוף והכוונה כדי לקבל בהירות על התפקיד, באמונה שמתוך זה כבר תדעי האם לבחור בתקן, אפשר להתייחס ל'מוקש' האחרון בשאלה - האם זה מנוגד להלכה?

כפי שכתבת, הנוער יהיה מעורב איתך ובלעדיך, ולכן גם אילו זה היה מנוגד להלכה, את לא יוצרת את זה.

הפעילות שלך תעיד האם את מעודד את זה או לא, האם את יודעת לקבוע להם גבולות איך נוער מעורב יכול להתנהל, אבל את לא יוצרת את המעורבות.

חשוב להבהיר, אני לא יודע מה הכוונה מעורב לגמרי.

אצל חלק זה יכול להיות כוונה שיש מגע בלתי פוסק בין בני הנוער.

אצל אחרים זה יכול להיות שהם עושים פעילות בעירוב.

אצל חלק זה יכול להיות שנמצאים באותו מקום.

לא כל דבר שמיניתי יוסכם שהוא אסור, אם גם אם יש מגע בלתי פוסק היכולת שלך להכניס תוכן ולהצעיד, ולו בצעד אחד קדימה את הנוער, ביראת שמים, בתרומה לקהילה, כאשר זה לא לוקח אותך צעדים אחורה, הוא דבר מבורך.

בעברי, כשהייתי בצומת דומה, שאלתי את הרב שלי והתשובה שלו היתה בנוסח הזה אבל הוא הוסיף על זה שאלה פשוטה בסוף אחרי שביררנו אם עשיה שלי במרחב כזה תועיל או תזיק לי אישית:

כרגע יש מישהו אחר שיכול לעשות את זה כמוך או יותר טוב ממך?

אולי זו שאלה שכם תעזור לך.

מוזמנת לעדכן אותנו בבחירה שלך כאן וגם לשאול עוד שאלות העמקה בנושא זה או בנושא אחר. אפשר כאן באתר בשאלה חדשה:

makshivim.org.il/ask-away

וגם במוקד הווטסאפ - 052-468-3927 ובמוקד הטלפוני - כוכבית 8298.

בהערכה רבה,

נתנאל

מוקד חברים מקשיבים