ערכן של סגולות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/02/23 06:41 כא בשבט התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב יובל שרלו,

ברצוני לשאול לגבי "סגולות" לדוגמא במשקה עראק שמוכרים אותו כסגולה לשלל "בעיות"...

לפי התורה, יש בכלל ערך כלשהו לסגולות?

האם לא מדובר על סוג של עבודת אלילים מבחינת "תמים תהיה עם השם אלוקייך"?

תודה, בשורות טובות ושבת שלום.

תשובה

שלום וברכה

הרעיון של סגולות מופיע כבר בתלמוד.

לפיכך, לא ניתן לשלול את מקומן העקרוני בעולמם האמונה וההלכה.

ברם, כדאי מאוד למעט מאוד מאוד בכניסה לעולם הסגולות, וזאת משלוש סיבות:

א. עולם הסגולות מביא את האדם במהירות רבה לתפישה כאילו אם עושים פעולה מסוימת – התוצאות הן אוטומטיות. קשה למנות את מספר המבצעים, המודעות, ההבטחות וכדו' כתוצאה משימוש בסגולות. זו ממש כפירה ביחסי בני אדם וריבונו של עולם. בכלל, האמונה כי הקב"ה משנה את עולמו של האדם בגלל שהוא עשה סגולה כלשהי – כל כך רחוקה מיסודות האמונה הבסיסיים ביותר, ומדרכי ההשגחה האלוהית, עד שהתהום הזו מסוכנת מבחינה אמונית.

ב. כמות ה"סגולות" שבני אדם ממציאים כדי לשרת את עצמם, את קופת הצדקה שלהם, את הקבר של האדמו"ר שלהם וכדו' – היא כל כך גדולה, עד שמדובר בהיקף עצום של מניפולציות לא ייאמנו. גם אמירת דברי שקר בהיקפים עצומים ("כל מי שעשה סגולה זו – זכה לחבוק בן או בת באותה שנה") היא מזעזעת. מדובר במעשי נבלה ובניצול בני אדם, בין כאשר מדובר בתמורה כספית, ובין כאשר מדובר בתמורה מעמדית.

ג. מתרחקים מהיסוד הגדול ביותר שמופיע בתורה, והוא עיקר האמונה של בחירה חופשית, ועשיית מעשים טובים מצד עצמם, מתוך אמונה עמוקה שזה רצון ה', ושאלה הדברים המשנים את מעמדו של האדם.

על כן, כדאי מאוד מאוד להתרחק מעולם הסגולות, ולהפנות את המאמצים במאיסה ברע, בעשיית טוב, ובתפילה.

כל טוב