שליטה במחשבות שלנו - תניא ומסילת ישרים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/01/23 20:55 טו בטבת התשפג

שאלה

שלום רב,

האם מצופה מאיתנו לשלוט במחשבות שלנו ולא לתת ליצר הרע /נפש בהמית שלנו להכתיב לנו את המחשבה כדי שלא נחטא, למשל בחטאים מיניים.

האם זה אפשרי?

מה התניא ומסילת ישרים אומרת?

למיטב הבנתי,

התניא מצווה עלינו לשלוט במחשבות שלנו

מסילת הישרים מצווה עלינו לעשות תחבולות ולמיניהם כדי לתת ליצר הרע להשפיע עלינו לרעה.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

וודאי, אין מחלוקת שצריך להסתלק מכל מחשבות של זימה ותועבה. על כך אמרו: "הרהורי עבירה קשים מעבירה".

יש מקום למצוא עצות שונות כיצד להסתלק מהרהורים כאלה. אבל אין ספק שזו חובה.

אני לא משתמש בביטוי לשלוט ברגשות, אני סבור שצריך לנהל רגשות. מפני שניסיון ודרך של שליטה ברגשות עלולה לגרום לאבדן שליטה ולהתפרצות של רגשות. הנושא צריך בירור והסבר אבל קצרה היריעה מלהרחיב כאן.