אנשים מצליחים בעולם השקר הזה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/12/22 12:58 ה בטבת התשפג

שאלה

שלום רב,

אם אנו שומעים על אנשים מצליחים, חכמים מאוד ועשירים, זה בגלל שהם אנשים בעלי רמה אישית גבוהה מיוחדים או שאלו אנשים שהקב״ה נתן להם יצר הרע קטן(כמו מידת העצלות) והם מקבלים פחות שכר בעולם האמת.

כי יש כאלו שהחיים באים להם בקלות, שהם מצליחים מאוד בלימודים או יודעים לעשות כסף והם עשירים מאוד.

האם הם צדיקים? או שרוב הסיכוים שהם בעלי כישרונות ויצר הרע קטן מהקב״ה והם יקבלו פחות שכר בעולם האמת?

אני שואל כי לדעתי מי שמצליח בחיים זה בדרך כלל כי הוא נולד עם מזל.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

1. אין שום קשר בין מדרגה רוחנית או מוסרית לבין הצלחה בעולם המעשה:

יש גם עשירים וגם צדיקים (כמו שאתה מתאר) על רבי יהודה הנשיא נאמר "תורה וגדולה במקום אחד".

יש עשירים ורשעים - במסורת מציינים תמיד: 'עשיר כמו קורח'

יש צדיקים ועניים מרודים - רבי אברהם בן עזרא כותב על עצמו: "אויה לאיש עני נולד בלי כוכב"

2. העקר לא נזכר בשאלה שלך: האושר!!!

מי אמר שכל אלו שאתה מוצא אצלם: הצלחה מהירה - בלימודים, בעסקים וכד' - מי אומר שהם מאושרים? ואם הם לא מאושרים, אז מה יש להם מכל עמלם?

אני נאמן להדרכה של קהלת: "טוב מלא כף נחת ממלא חפנים עמל ורעות רוח" (ד; ו) לא לרדוף אחרי ההצלחות שעושות רושם מסביב: כסף, קריירה, שליטה... להבין שהעקר הוא האושר. ובשבילו לא צריך את כל ההצלחות החומריות.

לכן התשובה לשאלה שלך על: 'מי שמצליח בחיים': בשביל ההצלחה הנכונה בחיים = השמחה והאושר, לא צריך מזל, גם לא צריך להיות עשיר, חשוב, מפורסם...