איך היצר הרע משתמש במוח כדי לבלבל אותנו?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/12/22 12:37 ה בטבת התשפג

שאלה

שלום,

אמרתה שהיצר הרע אין דרכי פעולה כמו שלמשהו חי, אם כך, אז איך היצר הרע מתעתע בנו ומשתמש במוח ובמחשבה כדי לגרום לנו לחטוא?

תודה.

תשובה

בס"ד

שלום רב

היצר הרע זה כינוי שמתאר את הנפילות שיש אדם. את החולשה שלו להתמודד עם פיתויים שמתעוררים בו. אתה קובע בצדק שאנחנו מתעתעים בעצמנו, משקרים לעצמנו, ומכשילים את עצמנו, וגורמים לעצמנו לחטאים

בין אדם לעצמו,

בין אדם לחברו,

בין אדם למקום.

דוגמאות:

יצר הרע שפוגע בדברים שבין אדם לעצמו: אדם מעשן, או מהמר, (או מכור לדברים אחרים) - הוא פועל בדרך שמזיקה לו מאוד, ובכל זאת הוא נסחף לכך מתוך תחושת הנאה שמתגברת על השכל והמחשבה.

יצר הרע שפוגע בדברים שבין אדם לחברו: אחים שמתקוטטים על הירושה של הוריהם והופכים לאויבים ושונאים. בגלל תאוות הכסף הם הורסים את הקשר המשפחתי, את האהבה והקרבה המתבקשת בין אחים.

יצר הרע שפוגע בדברים שבין אדם למקום: אדם אכל בשר וכעבור חצי שעה הוא יושב בבית קפה ומתגברת עליו התאווה לקפה עם עוגת גבינה...

בכל המקרים שתיארתי - תאווה ארצית גורמות לאדם להתעלם מצו השכל, התאווה משתלטת עליו - זה נקרא יצר הרע.