חנוכיה פסולה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 25/12/22 10:53 א בטבת התשפג

שאלה

חג חנוכה שמח. בשלושת הימים הראשונים לחג הדלקתי במנורה בעלת שבעה קנים מברזל, דגם מוקטן למנורת המקדש . חברי בועז חידש לי שלא רק שאסור להדליק במנורה זו, אלא ספק אם מותר לי להשאירה בביתי והציע שאדליק שוב עם ברכה מפני שעדיין לילה. אני סברתי שמפני סב'ל נכון להדליק ללא ברכה זא ללא שם ומלכות. מה נכון יותר ? תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

איסור עשיית מנורת שבעת הקנים היא לחלק מהפוסקים אסורה מדין תורה ויש אומרים שהיא דרבנן. בכו"א השו"ע סי' קמא סעי' ח' כתב אסור לעשות כן. אבל לא נפסק שזה איסורי הנאה, דהיינו העושה מנורה זו עובר בעשה אבל אם גוי עושה מנורה כזאת יתכן שאין איסור להנות ממנה מכיוון שהאיסור רק על יהודי (עיין פת"ש שם ס"ק יב). על כן נראה שגם מי שהדליק נר בחנוכית שבע קנים למרות שהעשייה אסורה מי שהדליק בה יצא יד"ח, שאין במנורה זו איסורי הנאה.

בודאי שלא ראוי לעשות כן, ולפי הרב קוק זו הסיבה שתיקנו חנוכיה של ח' קנים כדי שלא יכשלו בעשיית מנורת שבעת הקנים.

חנוכה של אורה

וחודש מבורך

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ