פדיון הבן כשאין אבא

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/12/22 08:01 יא בכסלו התשפג

שאלה

אשה שילדה בן ראשון בהזרעה מלאכותית ולא ידוע מי האבא ( אצל הרופא יש רשום ) האם התנוק חייב בפדיון הבן ? אם כן צריך לברך ברכה ? מי יברך ? האמא ? הסבא ?

תשובה

שלום וברכה

פדיון הבן אינו קשור לשאלה האם יודעים מי האבא או לא. הילד חייב בפדייה.

מיסוד הדין, אם אין אבא, הדבר הנכון לעשות הוא שהילד יפדה את עצמו עם הגיעו למצוות. בעבר היו עונדים לילד כזה שרשרת שכתוב עליה שהוא צריך לפדות את עצמו בגיל בר מצווה. זה גם מה שכתוב ברמ"א.

ברם, כיום נוהגים שהרב המקומי או בית הדין ממנה שליח לפדות את הבן. בשל העובדה שנשים אינן נפדות השליח צריך להיות זכר. זה יכול להיות סבא, דוד, או כל אחד מהמרחב.

כל טוב