אני

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/12/22 16:33 י בכסלו התשפג

שאלה

אני לא מבין אתה מצד אחד מדבר על בחירה חופשית מצד שני נגיד העם היהודי כולו יפר את הברית ומה אז

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כבר הרמב"ם (בהלכות תשובה ובשמונה פרקים) עמד כל כך שאין שום סתירה בין קביעה אלוקית שנוגעת לכלל ובין בחירה חופשית של הפרט.

אם הקב"ה קובע שהמצרים ישעבדו את בני ישראל (ועבדות וענו אותם) זה לא מונע מכל אדם פרטי במצרים שלא להשתתף בשיעבוד הזה.

כך גם כאן לכל יהודי יש בחירה אם לשמור או להפר את הברית. זה לא מונע מההשגחה לקבוע שבסופו של דבר יהיו כמה שישמרו את הברית.