אי שיוויוניות בגט

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/12/22 09:37 ז בכסלו התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

ברצוני לדעת מדוע מתן גט אינו שיוויוני הרי גט יכול להינתן לאישה על ידי הבעל בלבד בעוד שהבעל יכול להשיג גט ממאה רבנים.

האין זה פוגע בזכות האישה כאשר אין באפרותה לקבל גט בעזרת מאה רבנים.

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

במיקוד:

התורה לא קיבלה את ערך השוויוניות כערך היחיד.

היא כותבת על שוויוניות בין איש ובאישה כבר בפרשת הבריאה של פרק א - הבריאה של שניהם כאחד, שווים לחלוטין גם בייעודם, והיא כותבת על הבדל תהומי בין איש ואישה כבר בפרק ב - איש ואישה נבראו בצורה שונה לחלוטין.

לאמור: יש בה חתירה רבה מאוד לשוויון בין בני האדם, ויש בה חתירה גדולה מאוד לשמירת ההבדלים שבין גברים ונשים.

ולאורך כל הדורות עוסקים חכמי התורה שבעל פה בסוגיה זו.

בנושא הנישואין, מותר לגבר עקרונית לשאת כמה שנים, ולאישה אסור.

בנושא הנישואין - האיש מקדש ואין האישה מתקדשת.

בנושא הנישואין - האיש מגרש ואין האישה מגרשת.

וזה נובע (כנראה) מיסוד ההבדל שבין גברים ונשים.

במשך הדורות צומצם הפער הזה: על ידי הכתובה, על ידי חרם דרבנו גרשום, ועוד ועוד.

וגם היום ב״ה ממשיכים לצמצם את הפער הזה, אבל ב״ה לא מבטלים אותו.

כל טוב