בקשת סליחה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 29/11/22 00:19 ה בכסלו התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב.

הנושא הוא כך:

כשהייתי בחור צעיר בן 15-16 למד איתנו בשיעור בחור שהוא לא היה לגמרי בסדר.

בחורים רבים נטפלו אליו והציקו לו, ביניהם אני. למרות שהייתה לי סיבה, כי הייתי בחור צעיר והוא רב איתי ונדבק אלי, אני בטוח שהתאכזרתי אליו, ואין צידוק לדבר הזה.

בגלל כל ההצקות של הבחורים הוא עבר ישיבה.

הלכתי לפייס אותו כבר אז, לפני בערך 8 שנים, בקשתי סליחה 3 פעמים ויותר, והוא פשוט לא מוכן לדבר איתי.

לאחרונה הלכתי אליו שוב, הוא שאל אותי מי אני, אמרתי לו את שמי ושבאתי לפייס אותו. הוא לא היה מוכן לשמוע. ברור שהוא עדיין פגוע, מצד שני מדובר בבחור שהוא לא לגמרי בסדר, והוא אוהב להתעקש כדי שירדפו אחריו. כשהוא טרק עלי את הדלת היה לו חיוך על הפרצוף כאילו זה נקמה.

אני לא יודע מה לעשות. על פי הלכה אני הרי לא מחויב לבקש שוב, ומצד הדין אני פטור.

אבל אני לא מרגיש שזה מספיק.

שאלתי היא, 1. האם אני צריך לנסות להמשיך לפייס? 2. אם כן, איך? איך אני יכול לגרום לו לדבר איתי ולהקשיב לי? 3. האם זה שיצאתי ידי חובת ההלכה זה אומר שאני יכול לישון בשקט או שזה עדיין לא מספיק וזה יכול להתנקם בי על ידי פקידות (ילדים וכו' ח"ו) או בשמיים?

אשמח לתשובה ברורה ובבקשה ששאלתי לא תתפרסם.

לילה טוב!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

על פי דברי הרמב"ם (תשובה ב, ט) צריך לבוא עם שלשה ולבקש סליחה ג' פעמים. ואם לא רצה מניחו והולך וזה שלא מחל הוא החוטא. אמנם נחלקו הב"ח והפר"ח, לדעת הב"ח יכול לבקש יותר מג' פעמים בפני ג', ולדעת הפר"ח אסור יותר מג' פעמים. בכו"א נראה פשוט שאין צורך ביותר מג' פעמים בפני ג'.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ