המדריכה שלי בהכשרה מעשית שולחת לי דברים בשבת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 29/11/22 01:25 ה בכסלו התשפג

שאלה

שלום הרב

אני סטודנטית בשנה השלישית שלי לתואר בעבודה סוציאלית.

במסגרת ההכשרה המעשית של התואר אני נמצאת יומיים מלאים בשבוע במקום שבו אני מבצעת הכשרה מעשית.

במסגרת עבודתי שם, מדריכה אותי מדריכה עובדת סוציאלית עם ניסיון, אשר תפקידה ללוות את העבודה שלי עם מטופלים ולהכשיר אותי מקצועית לכך. כחלק מזה יש בינינו קשר שוטף, גם טכני, אבל גם ברמה עמוקה יותר.

תפקידה לפקח על העבודה שלי ועל היותי מתאימה למקצוע , אבל גם להכווין אותי, וגם לשמוע איך אני מרגישה לגבי כל מיני דברים.. זה המון תפקידים שהיא נושאת כחלק מהיות מדריכה שלי.

היא דתל"שית ..

והיא עובדת סביב השעון על דברים של העבודה, גם בשבת.

כתבתי דוחות על עבודה עם מטופלים, ושלחתי לה שבוע שעבר.. היא צריכה לעבור עליהם ולתקן מה שהיא חושבת ולשלוח אליי בחזרה.

ובצאת השבת חיכתה לי הודעה ממנה עם הדוחות הללו...

היה כתוב שההודעה נשלחה בערב שבת בלילה.

היא יודעת שאני שומרת שבת ומצוות ושזה חשוב לי, וגם בהודעה שלה היא כותבת "שבוע טוב", מתוך הבנה שאקרא את ההודעה רק בצאת שבת...

אבל אני מרגישה מאוד מאוד לא בנוח עם זה.

אם הייתי עובדת במקום, או אם הייתי לא תחת פיקוח שלה, יכול להיות שבקלות הייתי מבקשת ממנה לא לשלוח אליי בשבת לפחות.

אבל בגלל שיש כל הזמן בקרה שלה על העבודה שלי, ולכאורה מעובד סוציאלי מצופה לנהוג ברגישות תרבותית, יש מצב שהיא תקבל את זה בעין לא יפה אם אגיד לה שזה מרגיש לי לא בטוב כשהיא שולחת לי בשבת.

אולי היא תרגיש שאני לא מכבדת ברגישות תרבותית את הצד החילוני.

יש סיכוי שהיא תנסה לחנך אותי מקצועית, או אף שזה יבוא בעוכרי מבחינת הציון שאקבל על ההכשרה המעשית שלי. כי עובד סוציאלי טוב לפי תפיסתה, אולי צריך להתמודד גם עם המגבלות הדתיות שלו.

ולא בטוח שזה שאגיד משהו בכלל יעזור...

היא תנסה אולי ללמד אותי שאתקל בכל מיני אנשים בעבודתי ושכל אחד ינהג לפי מה שמתאים לו. וזה נכון, אין ספק. אבל זה מאוד לא רגיש מצידה לשלוח בשבת...

כי ברור לי שהיא יודעת שזה מפריע לי או שזה לא בסדר שתשלח לי בשבת.

למה היא עושה את זה? אני לא יודעת.

ובלב מאוד לא שלם אני מוכרחה לפתוח עכשיו את הדוחות שהיא שלחה לי ולעבור עליהם.... ולהגיב לה בהתאם.

זה קשה לי, אבל אני לא בטוחה שיש לי ברירה.

הייתי שמחה להתייעץ על כך..

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. נהנתי לראות את היחס החיובי שהבעת כלפי המדריה שלך, אולם מאידך נראה לי שחששותיך גדולים הם מהמציאות. דהיינו נראה לי ששיחה מכבדת וכנה היא הדרך הנכונה. כאשר את לא צריכה אלא שתשלח לך במוצאי שבת את הדוחו"ת, את לא אחראית מתי היא עשתה זאת ואינך צריכה להתערב בכך, עליך לבקש ממנה שהיא תשלח לך את הדברים במוצאי שבת, זה ישמח אותך מאד וממילא אינך קוראת בשבת.

ב. אפילו אם היא תמשיך לשלוח בשבת, את יכולה להנות ממלאכה זו כמבוא בשו"ע סי' שיח שאם אדם עובר עבירה במזיד, מותרת לאחרים במוצאי שבת, וגם כאן צריך לחכות קצת במוצאי שבת ואפשר להשתמש בכך. ברור שזו לא הבחירה הראשונית שלנו אבל בדיעבד אפשר להשתמש בכך. כשם שגוי או יהודי הביא ליהודי אחר דבר דואר אסור לקרוא בו בשבת אבל במוצאי שבת אפשר.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ