הנאה מחילול שבת של יהודי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/11/22 07:53 ד בכסלו התשפג

שאלה

שלום וברכה,

יצא לי לעשות שבת בבית הארחה עם יהודיה שאינה שומרת תורה ומצוות.

ישנו ביחד באותו החדר והשארנו את האור בחדרנו דולק בכניסה שבת בכוונה.

אחרי ארוחת שבת חזרנו לחדרנו והיא החלה להתעסק עם האור בלי סוף ואני בעוונותיי הייתי בטוחה שאין צורך לומר לה טרם כניסת שבת של תתעסק עם האור (היא חיה בבית עם שומרים שבת) אני יודעת שאסור לי להגיד לה כלום וכך עשיתי והאור נשאר דולק.

יצא לנו לדבר הרבה והיה רגע שהייתי צריכה לקרוא משהו והתלבטתי אם זה נחשב הנאה? הרי האור דלק טרם כניסת שבת.

ואחרי כמה שעות נכנסתי לרגע לחדר צדדי וכשחזרתי ראיתי שהיא כבתה את האור. אם להיות כנה היה לי הרבה יותר קל להירדם בחושך.

האם זה חילול שבת? זה נחשב הנאה?

תודה

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה.

נקודת המוצא של הדיון היא שאסור כמובן ליהנות מחילול שבת של יהודי בשבת. ולכן, בשל העובדה שהאור הודלק בחילול שבת – אסור לנו לקרוא לאורו, שהלוא אם האור לא היה מודלק לא היינו יכולים לקרוא.

אולם, בד בבד ישנה הלכה האומרת ש"הנאה הבאה לאדם בעל כורחו – מותרת", לאמור: אין איסור (למשל) לשהות בחדר, שהלוא היית שוהה בחדר גם אם היא לא הייתה מדליקה את האור, ואת לא חייבת אפוא לצאת מהחדר. הדבר נכון גם לגבי הליכה לישון: בשל העובדה שהיית הולכת לישון בחדר גם אם האור היה דולק שם - מותר לך להישאר שם גם אם היא כיבתה את האור.

כל טוב ושמירת שבת