בן כמה העולם באמת? איך מיישבים בין התורה למדע?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 27/11/22 22:00 ג בכסלו התשפג

שאלה

שלום הרב,

לפי התורה העולם נברא לפני פחות מ- 10,000 שנה, ומדענים גילו עצמות של דינוזאורים מלפני מיליוני שנים, איך זה יכול להיות?

שאלתי גם את המורה שלי לביולוגיה והוא אומר שמאובנים הם בני מיליוני שנים.

אם בבקשה תוכל להסביר בפירוט,

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

שאלת שאלה מצוינת.

יש הרבה מה להרחיב בנושא גיל העולם. נכתבו על כך כמה ספרים שונים (כגון בראשית ברא של פרופ' נתן אביעזר ועוד).

אנסה לכתוב לך בקצרה ביותר, סיכום חלק מהתשובות כיצד מתיישבת הסתירה בין התפיסה היהודית שהעולם קיים 5,783 שנים לבין תפיסת המחקר שהעולם קיים 13 מיליארד שנים בערך:

א. מופיע בכמה ממאמרי חז"ל שה' ברא עולמות והחריבם. ייתכן שאלו העולמות שקדמו לחיים שאנו מכירים דרך הכלים המדעיים.

ב. הרמב"ם כותב במורה הנבוכים, שקדמות העולם לא סותרת את תיאור הבריאה כפי שאנו מכירים אותה בפרשת בראשית (אין סתירה מתוך הפסוקים).

ג. ייתכן ש-ה' ברא את העולם שהוא נראה זקן, שהוא כבר נראה בין מיליארדי שנים. כמו שאדם הראשון לא נברא כתינוק בן יומו אלא כנער בוגר.

ד. ייתכן שכל יום מששת ימי הבריאה היה תהליך של מיליארדי שנים.

ה. המדע הרבה פעמים חוזר בו, והוא לא מדייק בדברים במיוחד בנושאים פרה הסיטורים.

ו. ייתכן שקצב ההתפתחות של העולם היה הרבה יותר מהיר בזמן הבריאה עד ימי המבול. כמו תינוק שהוא גדל בקצב הרבה יותר מהיר מאשר מבוגר.

ז. ייתכן שהמבול ונדידת היבשות שיבשו את שיטות המדידה הנוכחית (ולכן המדע לא מעריך נכון את הספירה).

ח. אנו מונים בתורה מזמן בריאת האדם המודרני, ולא מונים קודם ליצירת האדם בעולמות שהיו קיימים. משום שקודם לבריאת האדם אין ערך למניין השנים עבורנו.

מקווה שלפחות אחת מהתשובות מספקת לך את הרוגע בסתירה שהועלתה.

בהצלחה רבה,

הלל מרצבך