מחשבות טורדניות (OCDׂ),אמונה בבורא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/11/22 08:46 כז בחשון התשפג

שאלה

שלום,

אני סובל מבעיה נפשית מאוד לא נעימה (מחשבות טורדניות-פולשניות),שזה אומר שבאות לי מחשבות לא משליטה מזכרונות/רגשות/אסוציאציות מסוימות בחיי היום יום.

מעבר לזה אני מתפקד נורמטיבית לחלוטין ביום יום.

אוסיף שאני מגיע מרקע חילוני,אני אדם מאמין,לא דתי.

אני אגש ישר לעניין שבגללו אני פונה אליך.

המחשבות הן עם אופי דתי בנוגע לבורא,מחשבות על הוריי,וקשורות לכל מי ומה שבאמת חשוב לי.

המחשבות כוללות תוכן נוראי החל ממעבר על מצוות (בעיקר לא תעשה),מילים פוגעניות קשות ,מחשבות שגויות שמשהו רע קורה למישהו,תחושות בגוף ומחשבה שהמחשבות הללו הן חלק ממני וזה מי שאני ומה שאני באמת חושב (הרבה פעמים במצב כזה המחשבות הטורדניות "מגיעות" באופן אוטומטי ללא מעצור),מחשבות שאני מאחל/אומר משהו רע מאוד למישהו אחר ואדגיש שמדובר על אנשים קרובים לי מאוד(אוסיף שזה יכול לכלול גם קללות וגם איחולים קשים),מחשבות הכוללות תוכן מיני.

זה בערך הספקטרום שרובן של המחשבות נופלות אליו.

אוסיף שבמצבים מסוימים כן יש לי שליטה מסוימת על המחשבות.

נניח אם אמנע להתראות עם האנשים שהמחשבות הללו קשרות אליהם,התדירות של המחשבות יורדת,אך הן עדיין קיימות.(האם זה אומר שאני צריך להימנע מאינטרקציה עם האנשים האלה,כדי למנוע כמה שיותר את תדירות המחשבות,ובעצם אמלא את "חלקי" במניעת "החטא" שבמחשבות?).

אני אציין שוב,מה שתיארתי למעלה זה מאוד כללי.

אדגיש,המחשבות הן על האנשים הסובבים שבאמת חשובים לי (הוריי,משפחה,חברים,מרצים,בת זוג וכו),

בנוסף הרבה מהמחשבות קשורות לבורא.

תדירות המחשבות גדלה,והתוכן שלהן החמיר,בעיקר בשנה האחרונה.

אני כן מנסה להתמודד ולפתור את המצב הזה.

השאלה שלי אליך,האם לדעתך,והאם מבחינת הדת בצורה אוביקטיבית בלבד,המצב הנפשי/המחשבות האלו נחשבות בגדר חטא?

אם כן איך בדיוק קוראים לחטא הזה,והאם יש דרך לכפר על כך?

חשוב לי להוסיף,

היה לי קשה לכתוב את זה.

אעריך מאוד תשובה מלאה וכנה.

תודה על זמנך

תשובה

בס"ד

שלום רב,

1. מחשבות רעות על אנשים אחרים, ככל שיהיו שליליות, אינן חטא.

אם אתה לא מדבר ולא פועל לפי המחשבות, אם הן רק בעולמך הפנימי, אין בכך חטא.

2. יותר מכך, דברים שאין לאדם שליטה עליהם, וודאי אינם חטא, ההלכה קוראת לכך 'אונס'.

אם אדם חוטב עצים ומישהו מכניס בהפתעה את הראש שלו מתחת לגרזן ונהרג - החוטב אינו אשם במותו.

על כך נאמר: "אונס רחמנא פטריה" = אין מענישים אלא אדם שעובר עבירה מרצונו.

לפי התיאור שלך כל המחשבות הללו באות שלא מרצונך.