גניבה לפני המון המון שנים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 21/11/22 23:50 כז בחשון התשפג

שאלה

שלום וברכה

לפני למעלה מ 20 שנים עבדתי במלון באילת.

אהבתי את הסכו"ם של האוכל ובעוונותיי הרבים גנבתי סכינים מזלגות כפיות ומזלגות קטנים.

הסכום עדיין אצלי וקשה לי מאוד בכל פעם שאני רואה אותו.

אני שומרת שבת מזה כ 8 שנים ומתחזקת תודה לאל.

מבקשת לדעת כיצד אני יכולה לבצע השבת אבידה על הסכו"ם.

האם לשלוח בדואר רשום לבית המלון?

או לנסוע לאילת ולשים את הסכו"ם בבית המלון עם פתק "סליחה ומחילה על הגניבה מלפני שנים רבות"?

מן הסתם הסכום בבית המלון התחלף ואין שימוש בסכום שאצלי.

דבר נוסף, כשהייתי נערה, חברה ואני גנבנו קופת צדקה מסניף דואר. אני זוכרת שקברנו אותה. והיא סיפרה לאמא לה והיה סקנדל סביב העניין.

אני לא זוכרת בכלל מה היה עם קופה! אוחי אמא של החברה החזירה אותה לדואר? אין לי שמץ של מושג!!

איך אפשר לעשות תשובה על זה?

השם יעזור וירחם.

אשמח לתשובה.

תודה

תשובה

לשואלת שלום,

יישר כח על הרהורי התשובה והמעשים בפועל כדי לטהר את עצמך מהחטא.

מכיוון שהסכו"ם עצמו כיום חסר ערך, עלייך לתת את תמורתו לפי השווי המוערך בעת הגניבה.

(מקורות: בבא קמא דף צד | שו"ע חושן משפט סימן שס"ב סעיף א)

לגבי אופן ההחזרה - לא חייבים להזדהות או לספר את הסיפור. להגיע, לתת את הכסף לאחד האחראים ולומר לו שמישהו שגנב הביא לך.

לגבי הקופה - מדובר בגזל הרבים. הדרך להשיב גזל רבים הוא לעשות איתו צרכי רבים. עלייך לתרום את הסכום המוערך לצרכי רבים כגון מקווה, או בית כנסת וכדומה. ועדיף שיהיה באיזור של הנגזלים כדי שאולי יהנו מהתרומה.

(מקור: שו"ע חושן משפט סימן שס"ו | פתחי חושן גניבה ד ס"ק נ)

ערב מבורך ויישר כח עצום על הרצון לשוב בתשובה שלמה והקדוש ברוך הוא ימחל לעוונותיך באהבה וברחמים.