למה כך ה׳ בחר להנהיג את העולם

חדשות כיפה הרב אייל בן דוד 31/10/22 23:27 ו בחשון התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב

ב״ה זכיתי לחזור בתשובה לפני כחצי שנה, והחברים מסביבי שואלים אותי שאלות שאני לא תמיד מצליחה לענות עליהם וקשה לי עם זה.

אני יודעת שה׳ ברא אותנו עם שכל כדי שנשתמש בו וכדי שנשאל שאלות ולכן אני מנסה כן לחפש תשובה לשאלה שנשאלתי ומאז אני מחפשת לה את התשובה..

אז שאלו אותי-

למה ה׳ ברא את העולם בצורה הזו של שכר ועונש-חסרון ומילוי - הרי השם ברא את העולם כדי להטיב?

למה יש בנו חסרונות ואנו לא מלאכים ?

אם ה רק רצה להטיב לנו? כי הרי בגלל החסרונות שלנו מגיעים גם חסרונות בעולם בגלל החטאים שלנו שהתחילו מאדם וחווה.

אז ה ברא את העולם תחילה מושלם אדם וחווה בגן עדן, אבל למה ה ברא את הנחש שיחטיא ואותנו עם היצר לחטוא ומאז אנחנו ״משלמים״ ומנסים לתקן?

כבוד הרב אני יודעת שה הוא טוב ומטיב אבל כן לעיתים רואים אנשים שעוברים נסיונות וקשיים ותמיד ידעתי שזה לטובה! כדי שנתקן!

אבל איך עונים על השאלה הזו- למה ה בכלל ברא אותנו ככה שנוכל לקלקל?

הרי המלאכים הם באמת מושלמים, ולא צריכים לתקן, ונהנים מהשכינה ומהטוב של הקבה אז למה אנחנו בני האדם לא? ואנחנו צריכים לעבור יסורים ותיקונים וגלגולים וכולי? ואיך זה מסתדר עם העובדה שה ברא אותנו כדי להטיב? הרי היה יכול לברוא אותנו מושלמים ללא חסרונות ורק לתת לנו טוב. ואם לא היו בנו חסרונות גם היינו נהנים מהטוב בלי להתבייש או לרצות לחטוא כי לא היה נברא בנו היצר הרע..

אשמח לתשובה ????????

תשובה

ערב טוב

שאלת שאלה יפה .

הקב"ה ברא לו בעולמו מלאכים שאין להם בחירה ומהללים את שמו יתברך כל היום. ברא לו בעולמו בעלי חיים שעושים את רצונו המוטבע בהם מששת ימי בראשית. גם הם נטולי בחירה.

וברא לו בעולמו את האדם המורכב מנפש אלוקית ומנפש בהמית. שיש לו בחירה חופשית. והשבח שמגיע לו להשם יתברך מן האדם שיכול לחטוא ואיננו חוטא הוא גדול ועצום.

אמנם באמת בריאת האדם הייתה מלווה בלבטים עד כדי שהמלאכים אמרו להקב"ה שיוותר על הרעיון אבל ה' בחכמתו רצה לברוא את האדם עם כל המורכבות שלו. לעתיד לבוא לא תהיה בחירה חופשית בעת שיסיר ה' מאיתנו את יצר הרע כפי שהבטיחנו "והסירותי את לב האבן מבשרכם ונתתי לכם לב בשר". שנזכה בע"ה.