10. האם רק לתפילות שנענות יש חשיבות? מה קורה עם תפילות שלא נענות?

חדשות כיפה הרב ארז משה דורון 12/07/12 08:38 כב בתמוז התשעב

שאלה

האם רק לתפילות שנענות יש חשיבות? מה קורה עם אלו שלא נענות?

תשובה

גם תפילות שאינן נענות – פועלות, וכל תילה של כל אחד מאיתנו מקרבת את הגאולה, כמו שכבר ציטטנו מדברי רבינו: "וכל תפילה ותפילה שכל אחד מתפלל, הוא בחינת איבר המשכינה, שהם איברי המשכן. ...וכל התפילות, הצדיקים שבכל דור ודור הם מעלים אותם ומקימים אותם, כמו שכתוב: "ויקם משה את המשכן", ומעלין כל שייפא ושייפא לדוכתיה (כל חלק וחלק למקומו) ובונין קומתה של השכינה מעט מעט, עד שישתלם שיעור קומתה, אז יבוא משיח, דא משה (זה משה), וישלים אותה ויקים אותה בשלמות" (ליקוטי מוהר"ן תורה ב').

הזוהר הקדוש כותב שלפעמים משתמשים בתפילותינו עבור נשמות אחרות שזקוקות לישועה ואינן יודעות להתפלל.

רבינו כותב שכל תפילה שלנו הופכת ל"תוכנית חיסכון רוחנית" עבור ילדינו: "השיחה שאדם משיח בינו לבין קונו, השיחה הזאת נעשית אחר כך גאולה וישועה לבניו" (ספר המידות אות התבודדות חלק שני סעיף א') כמו שכתוב במדרש רבה: "נטל הקדוש ברוך הוא שיחתן של אבות ועשאן מפתח לגאולתן של הבנים".

וכעין זה מצאנו גם בדברי רבי נתן מטבריה, אחד מתלמידיו של רבי נתן ("נתיבות צדיק" מכתב ק"ג): "וכפי הנראה ממכתב רבי אייזיק, שנדמה לו שהוא צעק הרבה להשם יתברך ועדיין אינו רואה שום ישועה, לא בגשמיות ולא ברוחניות. ועל זה לימד אותנו רבינו ז"ל ותלמידו הקדוש, שאין אנו יודעים כלל מה שנעשה מתפילתנו. ...ועל כן צריכין אנו להיות חזקים ברצונות חזקים ובתפילות הרבה הרבה ולהיות חזקים בדעתנו שבוודאי אנו פועלים (על ידי תפילותינו פעולות קדושות וטובות), רק שאין אנו יודעים מה שפועלים"