תשעה באב לנשים בהריון

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 04/08/11 20:08 ד באב התשעא

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום.

אני בהריון בסוף חודש שלישי.(שבוע 14)

רציתי לדעת לגבי תשעה באב, הרופאה אמרה לי שבצום עדיף שאני אשתה מעט מים כל כמה דק' .

רציתי לדעת איך זה הולך מבחינה הלכתית, מה ההלכה אומרת לגביי זה ולגביי המלצתה של הרופאה.

ומה לגבי אוכל.

תודה מראש,

וסוף-שבוע טוב!

תשובה

שלום מורן,

בע"ה שהכול יהיה לברכה.
א. כמובן שדעה רפואית קובעת הרבה בעניינים אלו. אלא שחשוב שהרופא המייעץ יהיה אדם המכיר את ההלכה והמכבד אותה.
ב. לא ברור לי ממה שכתבת אם עצת הרופאה הייתה בגלל שיש לך בעיה מיוחדת בהיריון או שיש לך באופן כללי בעיה רפואית או שקשה לך באופן מיוחד לצום. אם כך הם פני הדברים ומה שאמרה לך הרופאה קשור באופן ישיר לבעיה, אז בוודאי את חייבת לקבל את ההדרכה שלה ולשתות. אלא שבצום ט באב שלא כמו ביום כיפור את לא חייבת לשתות קצת כל כמה דקות. את יכולה לשתות כמה שאת מרגישה שאת זקוקה לו ומתי שאת מרגישה כך. (מה שנותן את ההרגשה שהרופאה שהתייעצת אתה בעניין לא מכירה את ההלכה).
ג. אם אין בעיה בהיריון ואין לך בעיה רפואית מיוחדת או בצום והרופאה התכוונה לייעץ לך בגלל עצם ההיריון - אזי ההדרכה שלה אינה נכונה על פי ההלכה.
ד. אישה בהיריון חייבת לכתחילה לצום בט באב. זה אומר שחשוב לך מאוד לנקוט בצעדים מעשיים שיעזרו לעבור את הצום. למשל, לשכב ולנוח כמה שיותר במשך היום. לא להיות בשמש בכלל. לשתות הרבה לפני הצום. ועוד כל דבר שאת מכירה בעצמך שיקל עליך את המאמץ.
ה. ואם במשך היום את מתחילה לחוש ברע - סחרחורות, בחילות או חולשה מיוחדת - מותר לך (את חייבת) לשתות כמה שאת מרגישה שאת צריכה כדי לחזור להרגשה רגילה.
ה. ותזכרי שברוך השם הרבה נשים בהיריון עברו את צום ט באב וחשו בכך שהן מוסיפות כוח לעם ישראל ולילד שיוולד במזל טוב.
בברכה, (ושיהיה בשעה טובה) דוב ברקוביץ