תרומת איברים, תרומת דם וקביעת רגע המוות

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 10/02/02 03:54 כח בשבט התשסב

שאלה

1. האם ישנו עניין לתרום איברים?

2. אם כן האם יש צד לחייב לתרום כאשר אין הדבר גורם לנזק לאדם (כגון תרומת דם)?

3. כ"כ האם אני יכול לוודא ולסמוך על מהימנות הרופאים לגבי שעת המוות?

תשובה

1. באופן עקרוני יש ענין לתרום איברים שהרי ע"י תרומת איברים ניתן להציל חיים רק צריך להזהר שלא לקצר חיים של האחד ע"מ להציל חייו של האחר.
2. תרומת דם בעקרון אין בה סכון ולכן מצוה לתרום דם אלא שיש לציין שיש מקום לעשות הבחנה בין כאשר חולה מסוכן נמצא לפנינו ותרומת הדם שלי תצילו שאז מי שנמנע מלתרום עובר על אסור לא תעמוד על דם רעך משא"כ תרומה למאגר בנק הדם. תרומה למאגר בנק הדם יש בה מצוה כי ודאי שמבחינה צבורית יש להיות מוכן לכל צרה שלא תבוא.
3. כהשלמה למופיע לעיל וכן תשובה לשאלה זו נא לעיין בתשובות המצ"ב ומומלץ לעי' גם באנציקלופדיה הלכתית רפואית של פרופ' אברהם שטיינברג כרך ב' ערך השתלת אברים.

תרומת איברים וניסויים: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2906
קביעת רגע המוות על פי לב או מוח: https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2145