תפילת הדרך ועל המחיה

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 29/09/02 22:50 כג בתשרי התשסג

שאלה

בס"ד

שלום!

א.

אוטובוס שיוצא לטיול,והרכז (=אחראי )

מברך ברכת תפילת הדרך

האם גם שאר היושבים צריכים לומר תפילת הדרך, או שיצאו כבר בברכת הרכז?

ואם כן צריכים שאר הישובים לומר תפילת הדרך

,אז האם עדיף לומר יחד איתו, או לומר לבדו

כ"א יענה אמן על ברכתו של חבירו?

ב.

ומה הדין אם הרכז מברך על המחיה?

האם חובה על כולם לברך או שיוצאים ידי חובה בברכתו? (ושוב, אם כן, אז עדיף שכולם יברכו יחד איתו , או כל אחד לחוד? )

תודה!!

תשובה

בס"ד

שלום רב לך,

לגבי תפילת הדרך - עשה כמנהגך.
אפשר לצאת ידי חובה ע"י הרכז ובלבד שיתכוון להוציא השומעים ידי חובה, והם יתכוונו לצאת.

אפשר גם שכל אחד יאמר לעצמו תפילת הדרך.

לגבי ברכת על המחיה - כתב המשנה ברורה "דהאידנא שמזלזלים ההמון מאד בברכה אחרונה - יש לסמוך לעשות כן לכתחילה שמברך אחד בקול רם הברכה האחרונה ויהיו אחרים יוצאים על ידו אפילו כשיודעים בעצמם לברך, ובפרט ברכה אחרונה מעין שלש שאין הכל בקיאין בעל פב. בוודאי טוב לעשות כן לכתחילה ומכל מקום טוב יותר שיאמר עם המברך מילה במילה".

לכן האחד יברך והשאר יענו מילה במילה אחריו.

בברכה
צבי קוסטינר