תפילה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 16/05/09 23:29 כב באייר התשסט

שאלה

בס"ד

שבוע טוב כבוד הרב!

אני מתנדבת במסגרת השרות הלאומי ויש לי שתי שאלות, אשמח אם אוכל לקבל תשובות בזמן הקרוב כיוון שמדובר בשאלות בעניינים יומיומיים המטרידות אותי:

1. אני גרה ליד אשדוד ובמסגרת השרות - בירושלים, אני מגיעה לשרות כל שבוע ביום א' וחוזרת לביתי בימי שישי, האם עליי לומר תפילת הדרך בכל נסיעה כזאת? או שכיוון שהדבר כבר נעשה דרך קבע אין צורך? ומתי אומרים?

2.בזמן השרות אני נוסעת המון באוטובוסים במשך היום, ויצא הרבה פעמים שהעדפתי, או שלא הייתה לי ברירה אחרת אלא להתפלל בזמן הנסיעה,

רציתי לדעת האם יש היתר כלשהו לומר את תפילת העמידה בישיבה בזמן הנסיעה באוטובוס? כיוון שעמידה בזמן הנסיעה זה לא רעיון כ"כ טוב ברוב המקרים!

ואם כן, בקטעים שצריך להשתחוות האם מספיק להטות את הראש כלפי מטה ?

תודה רבה ושבוע טוב ומבורך!

תשובה

שלום

א.גם אם נוסעים כמה פעמים בשבוע, חייבים. יש שכתבו לאומרה ממש כשמתחילה הנסיעה (ט"ז ועוד) ויש שכתבו לחכות ולאומרה רק לאחר שיצאת מהעיר (ביאור הלכה). ונהגו כדעה השניה.

ב.אסור להתפלל בעמידה באוטובוס משום שיש להיות בריכוז בתפילה, וזה לא אפשרי בעמידה בנסיעה.
בנוסף, על פי תקנות משרד התחבורה אין לעמוד בנסיעה, ויש להשמע לתקנות הללו מדין סכנה שמא תפלי ותפגעי בעצמך ובאחרים.
לכן יש לאומרה בישיבה, ולהשתחוות כמה שאפשר (בצורה סבירה כמובן). אם אין מקום, רק הראש מספיק.

במקרה שאת מתפללת תוך כדי נסיעה, כתבו האחרונים שיש לומר את תפילת הדרך בברכת שמע קולנו ולא בנפרד.

כל טוב