תפילה

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 02/10/02 02:00 כו בתשרי התשסג

שאלה

כבוד הרב, שלום וברכה

יש לי 2 שאלות בנושא תפילה:

1) בתפילת 18 בברכת רפאינו יש מקום להוסיף שם של חולה. הבעיה היא שאצלינו בכיתה זה הופך כבר לרשימה ארוכה של שמות. כל פעם לפני התפילה כל הבנות מתחילות לכתוב רשימה ארוכה על הלוח, לפעמים רושמים את אותם שמות במשך שנה שלימה, או אנשים שחולים במחלה כבר הרבה זמן. השאלה שלי היא מה ההלכה בעניין?

צריך להתפלל רק על מקרים דחופים?

ואם יש לי חברה שחולה כבר במשך שנה, אני יכולה להתפלל עליה?

יש הגבלה במס' השמות?

כשכותבים הרבה שמות (גם כאלה שאני לא מכירה) אז זה לא מיותר כי אני אומרת בסוף הברכה "רופא חולי עמו ישראל"?

2) אם קרה (אני מאוד משתדלת שזה לא יקרה) ואין לי אפשרות אחרת ואני מתפללת במכונית, ואני רוצה להתפלל תפילת 18 ועוד תפילות שבד"כ אומרים בעמידה, אז מותר לי להגיד אותן בישיבה?

תודה רבה

נעה

תשובה

שלום רב לך,

1. התפילה נתקנה ע"י אנשי כנסת הגדולה, ונתקנה על כלל ישראל ולכן התפילה נאמרת בלשון רבים. וכך כתב הגר"א שאסור לכוון בתפילה לצורך עצמו אך שיהיו כל ישראל בתכלית השלימות ויהי'ה נשלם כנסת ישראל למעלה. ובאלוקי נצור - יתפלל על עצמו". ע"כ.

ובשולחן ערוך כתב שאם רוצה לבקש על עצמו בתוך התפילה - רשאי כגון אם היה חולה - יבקש עליו רחמים בברכת רפאנו.

לכן, את מתפללת על כלל ישראל, ואם את רוצה להוסיף באופן אישי על חברהך, או על אנשים אחרים את יכולה, כמו כן את יכולה גם להפסיק.

עצה: בישיבתנו נוהגים לתלות פתק בלוח המודעות ומידי חודש להחליפו.

2. לכתחילה, יש לעצור את המכונית ולהתפלל בעמידה. אם אין אפשרות והזמן עובר - מותר להתפלל בישיבה.
(ועיין בולחן ערוך סימן צ"ד סעיף ד')

והקב"ה יקבל תפילתנו ברצון וירפא כל חולי עמו ישראל,

בברכה
צבי קוסטינר