תפילה בזמן נסיעה

חדשות כיפה הרב רפי פוירשטיין 26/03/03 03:41 כב באדר ב'

שאלה

בס"ד

שלום!

ברצוני לדעת, איך אדם מתפלל בזמן נסיעה במכונית או באוטובוס? בתודה מראש

אוהד אורבך.

תשובה

ב"ה

רוב שלומות
תודה על שאלתך.
כמובן שרצוי לעצור לרדת מכלי הרכב ולהתפלל, או להגיע ליעד ולהתפלל שם.
יש להזהיר מעמידה בכבישים מהירים בצידי הדרכים, עמידה שהיא לעיתים מסוכנת, רצוי לרדת באחד המחלפים ולהתפלל שם בצד.
במידהואדם נמצא באוטובוס, מטוס, או בכלי רכב בעת נהיגה מבצעית בצבא, או מכל סיבה מוצדקת אינו יכול לרדת מכלי הרכב. אזי יש להתפלל בישיבה ולהצמיד רגלים {לא זה על גבי זה, לא להישען דרך נוחות, או בישיבה לצדדים, אלא בישיבה זקופה ורגלים צמודות . {אורח חיים סימן צ"ה משנה ברורה סעיף ב'}.
במידהוהוא ברכב ציבורי או במטוס {וקשה לו לעמוד כיון שזה יפגע בכוונתו} ינסה לעמוד בברכת אבות ולהזדקף ולכרוע בכריעות.
במידה והוא הנהג, פוסק הגאון הרב שלמה זלמן אוירבך זצ"ל שלא להתפלל משום שזה יכול לסכנו, ואז ישלים תפילת שמונה עשרה נוספת בתפילה הבאה {למשל; פעמים שמונה עשרה בערבית במקום במנחה}{אבני ישפה עמ' פ"ו}.
אמנם אם הוא רגיל לדבר בדיבורית, או עם הנוסעים והוא חש שזה לא יפגע בנהיגתו יכול להתפלל אף בזמן נהיגה.

בברכה
רפי פוירשטין